ONU respinge acuzaţia Moscovei că ar bloca o vizită a experţilor nucleari la centrala Zaporojie

Publicat:

Organizaţia Naţiunilor Unite a respins luni acuzaţiile ruse conform cărora ar împiedica o vizită a experţilor nucleari la centrala Zaporojie din sudul Ucrainei, ocupată de ruşi, transmite dpa, potrivit agerpres.

La sediul ONU din New York, purtătorul de cuvânt Stephane Dujarric a declarat că pur şi simplu nu se pune problema că braţul executiv al ONU ar amâna călătoria.


Citeşte şi: Antonio Guterres l-a băgat în şedinţă pe ministrul rus al Apărării: Cei doi au vorbit despre Zaporijjea şi masacrul de la Olenivka – Black News

“Secretariatul ONU nu are nicio autoritate să blocheze sau să anuleze” deplasarea personalului Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA, cu sediul a Viena), a spus el, adăugând că AIEA acţionează independent de ONU.

ONU are “capacitatea logistică şi de securitate” în Ucraina pentru a sprijini vizita inspectorilor AIEA la Zaporojie, a spus Dujarric.”Dar trebuie să existe un acord cu Rusia şi Ucraina”, a spus el.

Recent au existat dezacorduri cu privire la cum ar putea arăta o rută de călătorie pentru inspectorii AIEA. Ucraina nu ar permite o misiune exclusiv prin teritoriul ocupat de ruşi, ca de exemplu prin peninsula Crimeea sau prin alte mijloace peste graniţa ruso-ucraineană.

Ucraina şi Rusia se acuză reciproc de săptămâni întregi că trag în cea mai mare centrală nucleară din Europa, cu riscul provocării unei catastrofe nucleare.

Citeşte şi: Finlanda cere INTERZICEREA turiştilor ruşi în UE, Germania se opune – Black News

Luni, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că lumea va pierde în faţa terorismului şi va ceda şantajului nuclear dacă nu va lua nicio măsură pentru a preveni un accident la centrala nucleară Zaporojie, conform Reuters.

“Dacă acum lumea nu dă dovadă de putere şi hotărâre pentru a apăra o centrală nucleară, va însemna că lumea a pierdut”, a spus Zelenski în mesajul său video difuzat luni noapte.”Va pierde în faţa terorismului. Şi cedează în faţa şantajului nuclear”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Se intensifică sprijinul militar al României pentru Ucraina: Bază de instruire pentru marina ucraineană

Se intensifică sprijinul militar al României pentru Ucraina: Bază de instruire pentru marina ucraineană Militarii din Forţele Navale ale Ucrainei urmează să fie instruiţi în...

Austria dezlănțuie în UE teama de un front pro-rus care amenință ajutoarele pentru Ucraina

Austria dezlănțuie în UE teama de un front pro-rus care amenință ajutoarele pentru Ucraina Bruxelles-ul s-a trezit șocat după victoria incontestabilă a partidului de extremă dreapta...

1,5 milioane de copii ucraineni din zonele ocupate, în pericol de deportare

1,5 milioane de copii ucraineni din zonele ocupate, în pericol de deportare Aproximativ 1,5 milioane de copii ucraineni din zonele ocupate sunt în pericol de...

Armata ucraineană confirmă retragerea din oraşul Vuhledar

Armata ucraineană confirmă retragerea din oraşul Vuhledar Armata ucraineană a confirmat miercuri retragerea sa din oraşul Vuhledar, ocupat de trupele ruse după doi ani şi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.