X

ONU respinge acuzaţia Moscovei că ar bloca o vizită a experţilor nucleari la centrala Zaporojie

Organizaţia Naţiunilor Unite a respins luni acuzaţiile ruse conform cărora ar împiedica o vizită a experţilor nucleari la centrala Zaporojie din sudul Ucrainei, ocupată de ruşi, transmite dpa, potrivit agerpres.

La sediul ONU din New York, purtătorul de cuvânt Stephane Dujarric a declarat că pur şi simplu nu se pune problema că braţul executiv al ONU ar amâna călătoria.

Citeşte şi: Antonio Guterres l-a băgat în şedinţă pe ministrul rus al Apărării: Cei doi au vorbit despre Zaporijjea şi masacrul de la Olenivka – Black News

“Secretariatul ONU nu are nicio autoritate să blocheze sau să anuleze” deplasarea personalului Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA, cu sediul a Viena), a spus el, adăugând că AIEA acţionează independent de ONU.

ONU are “capacitatea logistică şi de securitate” în Ucraina pentru a sprijini vizita inspectorilor AIEA la Zaporojie, a spus Dujarric.”Dar trebuie să existe un acord cu Rusia şi Ucraina”, a spus el.

Recent au existat dezacorduri cu privire la cum ar putea arăta o rută de călătorie pentru inspectorii AIEA. Ucraina nu ar permite o misiune exclusiv prin teritoriul ocupat de ruşi, ca de exemplu prin peninsula Crimeea sau prin alte mijloace peste graniţa ruso-ucraineană.

Ucraina şi Rusia se acuză reciproc de săptămâni întregi că trag în cea mai mare centrală nucleară din Europa, cu riscul provocării unei catastrofe nucleare.

Citeşte şi: Finlanda cere INTERZICEREA turiştilor ruşi în UE, Germania se opune – Black News

Luni, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că lumea va pierde în faţa terorismului şi va ceda şantajului nuclear dacă nu va lua nicio măsură pentru a preveni un accident la centrala nucleară Zaporojie, conform Reuters.

“Dacă acum lumea nu dă dovadă de putere şi hotărâre pentru a apăra o centrală nucleară, va însemna că lumea a pierdut”, a spus Zelenski în mesajul său video difuzat luni noapte.”Va pierde în faţa terorismului. Şi cedează în faţa şantajului nuclear”.

Tags: Agentia Internationala pentru Energia Atomica (AIEA)ONUrusiaStephane DujarricucrainaVolodimir ZelenskiZaporojie
Categorii: Război in Ucraina