ONU: Retragerea rebelilor houthi din vestul Yemenului se desfăşoară ‘conform planurilor stabilite’

Publicat:

Prima zi, sâmbătă, a retragerii rebelilor houthi din porturile Hodeida, Salif şi Ras Issa, din vestul Yemenului, s-a desfăşurat ‘conform planurilor stabilite’, a comunicat duminică ONU, în pofida afirmaţiilor contrare ale guvernului yemenit, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Cele trei porturi au fost supravegheate simultan de echipe ale Naţiunilor Unite, în timp ce forţele militare părăseau porturile şi gărzile de coastă îşi asumau responsabilitatea securităţii’, a indicat misiunea ONU, într-un comunicat.


Citește și : Gardienii Revoluţiei denunţă războiul psihologic american

‘În cursul următoarelor zile, activităţile urmează să se axeze pe eliminarea’ echipamentelor ‘militare şi pe deminare’, precizează Misiunea ONU responsabilă cu susţinerea acordului încheiat în decembrie în Suedia.

‘Verificarea oficială de către Naţiunile Unite a acestei prime redesfăşurări va avea loc în cele trei porturi marţi, 14 mai’, menţionează comunicatul.

Conform preşedintelui Comitetului de coordonare a redesfăşurărilor, generalul danez Michael Lollesgaard, această primă etapă trebuie considerată drept ‘prima parte a conceptului convenit pentru faza 1 a redesfăşurărilor generale la Hodeida, potrivit acordului de la Stockholm’.

Acordurile au fost încheiate în decembrie, în urma negocierilor organizate de ONU în Suedia între guvernul yemenit, sprijinit de Arabia Saudită, şi rebelii houthi susţinuţi de Iran.

‘Guvernul yemenit s-a angajat să pună în aplicare partea sa din faza 1 la cererea ONU’, adaugă comunicatul. ‘Consultările cu părţile cu privire la lansarea etapelor următoare continuă’, notează textul menţionat.

După anunţarea retragerii rebelilor din porturile Hodeida, Salif şi Ras Issa, responsabili ai guvernului yemenit au pus la îndoială această dezangajare, vorbind despre ‘o nouă şmecherie’ sau de ‘manipulare’. Ei afirmă că houthi transferă autoritatea către forţe care le sunt favorabile.

Coaliţia militară sub comandament saudit care susţine guvernul nu a reacţionat deocamdată la anunţul privind retragerea rebelilor.

Citește și : Israelul a redeschis punctele de trecere cu Gaza după ce le închisese în urmă cu nouă zile

Conflictul din Yemen s-a soldat cu aproximativ 10.000 de morţi după intervenţia unei coaliţii militare conduse de Arabia Saudită, în martie 2015, în sprijinul guvernului, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în timp ce asociaţii de apărare a drepturilor omului afirmă că bilanţul real al deceselor ar putea fi de cinci ori mai ridicat.

Războiul a aruncat 14 milioane de locuitori în pragul foametei, ONU atrăgând atenţia că Yemenul se confruntă cu cea mai gravă criză umanitară din lume.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Meta prezintă Movie Gen, noul său generator de video cu ajutorul inteligenței artificiale

Meta prezintă Movie Gen, noul său generator de video cu ajutorul inteligenței artificiale Compania Meta a prezentat Movie Gen, noul său generator de video cu...

Antarctica ‘înverzește’ într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice

Antarctica 'înverzește' într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice Un nou studiu arată că porțiunea acoperită de vegetație din Peninsula Antarctică a crescut de peste...

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare Sky News a renunţat la un interviu cu Boris Johnson, după...

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă Nu doar primăvara este un anotimp al florilor, și toamna are propriul farmec și există...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.