X

ONU sare în apărarea femeilor rohingya şi trimite zeci de moaşe în taberele de refugiaţi din Bangladesh

Zeci de moaşe au fost trimise în taberele din Bangladesh pentru a le ajuta să nască pe femeile şi fetele însărcinate aflate printre sutele de mii de refugiaţi rohingya care au trecut graniţa dinspre Myanmar, fugind de violenţe, şi care acum trăiesc în amplasamente mizere, relatează Reuters, conform agerpres.

De câteva săptămâni, treizeci şi cinci de moaşe pregătite special de Fondul ONU pentru Populaţie (UNFPA) să lucreze în situaţii de criză le ajută să nască pe femeile şi fetele însărcinate din cele două tabere de refugiaţi administrate de guvern în oraşul Cox’s Bazar, conform UNFPA.

Citeşte şi: Putin dă o lovitură grea dolarului american. TOATE porturile ruseşti vor fi obligate să folosească rubla ca monedă de schimb

Moaşele ofere servicii de ajutor de urgenţă, inclusiv în cazul femeilor cu boli cu transmisie sexuală sau victime ale violenţelor sexuale, precum şi îngrijire pentru femeile însărcinate şi cele care nasc.

“Numărul mare de oameni care ajung aici şi amploarea situaţiei sunt copleşitoare”, a spus Sathya Doraiswamy, responsabilul cu serviciile de sănătate ale UNFPA.

“Moaşele noastre sunt obişnuite să lucreze în situaţii mai stabile, cu femei din Bangladesh. Acum există problema limbii şi alte provocări, dar ele încearcă să le facă faţă”, a declarat el, prin telefon, pentru Reuters.

Citeşte şi: Garda Civilă spaniolă A DAT IAMA în guvernul separatist al Cataloniei. 12 înalţi oficiali au fost ARESTAŢI

Moaşele au ajutat la aducerea pe lume a circa 200 de bebeluşi de la izbucnirea, la 25 august, a acestui val de refugiaţi, a spus Doraiswamy.

Peste 400.000 de musulmani rohingya au fugit în Bangladesh din cauza unei ofensive militare a armatei din Myanmar începute după o serie de atacuri de gherilă la 25 august asupra unor posturi de poliţie şi a unei tabere a armatei în care au murit 12 persoane. 

UNICEF estimează că un procent ‘fără precedent’ de 60% dintre noii refugiaţi din Bangladesh sunt copii.

Tags: BangladeshFondul ONU pentru Populaţie (UNFPA)moaseMyanmarONUrefugiatirohingyaSathya Doraiswamy
Categorii: Știrile zilei