X

ONU se angajează în lupta împotriva hărţuirii sexuale şi violenţelor asupra femeilor

Adunarea Generală a ONU a adoptat luni o rezoluţie privind lupta împotriva hărţuirii sexuale şi violenţelor asupra femeilor, pe care Statele Unite au încercat fără succes să o relaxeze pe tema avortului în siguranţă şi planningului familial, relatează AFP, scrie Agerpres.

Administraţia Donald Trump nu a reuşit să obţină retragerea din această rezoluţie, care nu are caracter obligatoriu, a menţiunilor referitoare la accesul la serviciile de sănătate reproductivă, avortul în siguranţă şi dreptul femeilor de a decide liber în chestiuni legate de sexualitatea lor.

Citește și : ONU a adoptat un Pact mondial privind refugiaţii

În cursul unui vot cerut de Washington, 130 de ţări au votat în favoarea menţinerii acestor menţiuni în text, 31 s-au abţinut şi una singură a votat împotrivă: Statele Unite.

Rezoluţia integrală a fost aprobată ulterior prin consens şi fără vot de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite.

În noiembrie, Statele Unite au încercat să atenueze textul în comisie. La acea dată, au subliniat că nu recunosc avortul ca metodă de planning familial. Administraţia republicană de la Washington nu susţine nici avortul în serviciile de sănătate reproductivă, a insistat misiunea diplomatică americană.

Franţa şi Olanda se află la originea negocierilor asupra rezoluţiei care, pentru prima dată în acest an, după apariţia mişcării #MeToo, menţionează lupta împotriva hărţuirii sexuale.

În noiembrie, Franţa a criticat virajul luat de Statele Unite, uneori pe aceeaşi linie cu poziţiile celor mai puţin progresiste guverne în materie de dreptul femeilor.

Citește și : Papa Francisc denunţă ”execuţiile” ordonate în anumite state

Potrivit diplomaţilor acreditaţi la ONU, eforturile americane pentru atenuarea rezoluţiei au fost dictate de partizani ultraconservatori ai vicepreşedintelui Mike Pence, adversar declarat al avortului.

Administraţia Trump a încetat anul trecut să mai contribuie la Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie care, în special, permite unor ţări să beneficieze de servicii de planning familial.

Tags: Donald TrumpfemeiONUrezolutieStatele Unite
Categorii: Știrile zilei