X

ONU se implică în ancheta exploziilor din Liban! Agenția specializată în teste nucleare analizează toate datele

Organizaţia Tratatului privind interzicerea totală a testelor nucleare (CTBTO), o agenţie specializată a ONU, analizează datele exploziei de proporţii produse marţi la Beirut, care a provocat peste 100 de morţi în capitala Libanului şi care a fost înregistrată de mai multe staţii de măsurare din cadrul reţelei internaţionale de care dispune agenţia, informează EFE, potrivit agerpres.

”Echipele noastre studiază datele”, a declarat miercuri pentru EFE, din Viena, Gill Tudor, purtătorul de cuvânt al CTBTO, cu sediul în capitala Austriei.

Citește și: Trump ȘTIE ce a fost în Beirut: ‘Seamănă cu un atentat teribil. A fost un fel de bombă!’

Deflagraţiile, dintre care una extrem de puternică, au fost înregistrate de Sistemul Internaţional de Monitorizare (SIM) al organizaţiei, o reţea mondială de instalaţii de monitorizare seismică, hidroacustică şi infrasonică. Deşi scopul său este de a detecta posibile explozii nucleare şi de a obţine probe cum că acestea s-au produs, reţeaua detectează şi localizează inclusiv energia eliberată de o explozie, fie ea nucleară sau nu, sau de un fenomen natural produs subteran, subacvatic sau în atmosferă.

Deocamdată, după cum a comunicat marţi noaptea secretarul executiv al CTBTO, Lassina Zerbo, pe contul său de Twitter, experţii analizează toate datele de la două staţii, una în Germania şi alta în Tunisia, a declarat Tudor.

”SIM a detectat semnale puternice ale unei explozii de proporţii la Beirut”, la 4 august 2020, la orele 15.05 GMT, la staţiile infrasonice I48TU din Tunisia şi 126DE din Germania”, a scris Zerbo în tweet-ul său. ”Analiştii continuă să verifice datele. Gândurile noastre se îndreaptă către numeroasele victime pe care explozia le-a provocat. Solidaritate cu Libanul”, şi-a încheiat Zerbo scurtul său mesaj.

Vezi și: Exploziile din Beirut au transformat orașul într-o ruină (FOTO/VIDEO)

Până acum, nu există indicii privind posibile materiale nucleare implicate în explozie şi nici nu pare probabilă o astfel de posibilitate, a confirmat Gill Tudor. Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al CTBTO a admis că organizaţia nu se află deocamdată în postura de a exclude 100% această eventualitate, dat fiind că verificarea prezenţei izotopilor radioactivi necesită mai mult timp, în timp ce detectarea exploziei propriu-zise de către reţeaua de măsurare are loc imediat.

După cum a declarat premierul libanez Hassan Diab într-o întâlnire cu preşedintele republicii, Michel Aoun, o încărcătură de 2.750 de tone de azotat de amoniu stocată într-un depozit din port, timp de şase ani, fără măsuri de siguranţă, a explodat, însă nu se cunoaşte deocamdată originea deflagraţiei. Cel puţin 100 de oameni au murit, peste 4.000 au fost răniţi şi între 250.000 şi 300.000 au rămas fără locuinţe.

Tags: azotat de amoniuBeirutexploziiGill TudorHassan DiabLassina ZerboLibanMichel AounONUOrganizaţia Tratatului privind interzicerea totală a testelor nucleare (CTBTO)Sistemul Internaţional de Monitorizare (SIM)Viena
Categorii: Sinteze