X

ONU şi organizaţii pentru drepturile omului salută atribuirea premiului Nobel pentru pace premierului etiopian Abiy Ahmed

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a salutat vineri atribuirea premiului Nobel pentru pace premierului etiopian Abiy Ahmed, artizanul reconcilierii dintre ţara sa şi statul vecin Eritreea care, potrivit lui Guterres, susţine speranţele de “stabilitate” în întreaga regiune, transmite AFP, potrivit agerpres.

Acordul de pace din 2018 “a deschis noi oportunităţi pentru securitatea şi stabilitatea în regiune, iar leadershipul premierului Ahmed a oferit un exemplu formidabil ţărilor din Africa şi din alte părţi ale lumii care încearcă să depăşească rezistenţele trecutului şi să pună pe primul loc interesul populaţiei”, a subliniat Antonio Guterres într-un comunicat difuzat la Copenhaga, unde participă la o reuniune pentru climă a marilor oraşe.

Citește și : Primele pierderi ale armatei turce în nord-estul Siriei: un militar a fost ucis și alți trei răniți

Decizia Comitetului Nobel norvegian a fost salutată şi de secretarul general al Consiliului norvegian pentru refugiaţi, Jan Egeland, care a remarcat că organizaţia sa, una dintre puţinele grupuri internaţionale care lucrează atât în Etiopia cât şi în Eritreea, a constatat o “îmbunătăţire dramatică” a relaţiilor dintre cele două state sub guvernarea lui Abiy Ahmed.

“Când am vizitat Etiopia în iunie, am fost uimit de realizările economice şi sociale din această ţară, inclusiv de capacitatea sa de a primi, fără să se plângă, refugiaţi din ţări devastate de războaie ca Sudanul de Sud şi Somalia”, a notat Egeland într-un comunicat citat de dpa.

Acesta a adăugat însă că, în egală măsură, a fost frapat de milioanele de etiopieni strămutaţi ca urmare a violenţelor etnice şi l-a îndemnat pe Abiy Ahmed să facă o prioritate din reglementarea tensiunilor etnice, pentru o pace durabilă în regiune.

La rândul său, secretarul general al Amnesty International, Kumi Naidoo, a reacţionat la anunţul de vineri al Comitetului Nobel norvegian făcând apel la laureatul premiului Nobel pentru pace pe 2019 să-şi continue demersurile în ce priveşte respectarea drepturilor omului.

Citește și : Explozie la bordul unui petrolier iranian aflat în apropierea unui port saudit

“Acest premiu trebuie să-l motiveze să răspundă provocărilor care persistă în privinţa drepturilor omului şi care ameninţă să anuleze progresele obţinute până acum”, a punctat Kumi Naidoo într-un comunicat, referindu-se la tensiunile etnice din Etiopia care ameninţă stabilitatea şi utilizarea prevederilor legislative antiteroriste ca mijloc de opresiune împotriva opoziţiei şi presei.

“Acum mai mult ca oricând, premierul Abiy trebuie să îmbrăţişeze pe deplin principiile şi valorile Premiului Nobel pentru Pace, pentru a lăsa o moştenire durabilă de drepturi ale omului ţării sale, regiunii şi întregii lumi”, a menţionat secretarul general al Amnesty International.

Tags: abiy ahmedAntonio GuterresCopenhagaEritreeaJan Egeland.NobelONU
Categorii: Știrile zilei