ONU: Situaţia din Siria este ‘cea mai periculoasă după multă vreme’

Publicat:

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) şi-a exprimat luni îngrijorarea în legătură cu “escaladarea” ostilităţilor în Siria, unde situaţia este “cea mai periculoasă după multă vreme”, cu consecinţe ale războiului dintre Israel şi Hamas care “au început deja”, informează AFP.

“Din martie 2020, conflictul sirian se află într-un fel de impas strategic (…). Am avertizat de multă vreme că acest statu quo plasează Siria în riscul de a se cufunda într-o fragmentare mai adâncă şi prelungită, cu cele mai îngrozitoare riscuri de escaladare”, a declarat în faţa Consiliului de Securitate trimisul special al ONU pentru Siria, Geir Pedersen.


Citește și : Portret de primar – Cine e Ion Ceban, candidatul MAN la șefia Capitalei

“Astăzi, eu trag semnalul de alarmă: situaţia este acum cea mai periculoasă după multă vreme”.

“În afară de violenţa generată de conflictul sirian însuşi, populaţia siriană se confruntă acum cu posibilitatea terifiantă privind o potenţială escaladare mai amplă, legată de evoluţiile alarmante din Israel, din teritoriile palestiniene ocupate şi din regiune”, a adăugat el.

“Aceasta a început deja”, a subliniat el, evocând lovituri ale Israelului împotriva aeroporturilor din Alep şi Damasc, precum şi acuzaţiile americane de atacuri împotriva forţelor sale în Siria întreprinse de “grupuri acuzate că sunt susţinute de Iran”.

“Chiar şi înainte de evoluţiile regionale, Siria a cunoscut cea mai gravă creştere a violenţei din ultimii trei ani”, a subliniat trimisul special. Însă tensiunile din regiune “toarnă gaz pe foc, pe un butoi cu pulbere care era deja pe punctul de a exploda”.

“Atenţia lumii este îndreptată spre Fâşia Gaza şi acest lucru este justificat. Însă noi nu trebuie să întoarcem spatele unor crize umanitare ce continuă în altă parte, la scară largă, inclusiv în aceeaşi regiune”, a insistat la rândul său Edem Wosornu, o responsabilă a Biroului ONU pentru Operaţiuni Umanitare (OCHA).

Ea şi-a exprimat de asemenea îngrijorarea în legătură cu “importanta escaladare a ostilităţilor” în nordul Siriei şi impactul asupra populaţiei, în timp ce “urgenţa umanitară s-a agravat în aceste ultime săptămâni”.

“Este şi mai îngrijorător odată cu apropierea iernii, în condiţiile în care noi estimăm că 5,7 milioane de persoane din această ţară (Siria) au nevoie de ajutor umanitar”, a subliniat ea în faţa Consiliului de Securitate al ONU, îndemnând la noi finanţări.

Citește și : Șeful Procuraturii Ungheni, implicat într-un accident grav soldat cu patru morți

Declanşat în 2011 după reprimarea de manifestaţii antiguvernamentale, războiul din Siria s-a soldat până acum cu peste o jumătate de milion de morţi şi a generat milioane de refugiaţi.

Un armistiţiu negociat de Rusia şi Turcia a fost decretat în nordul Siriei, după o ofensivă a regimului în martie 2020. Însă acesta este încălcat în mod regulat.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru)

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru) ''Singurătatea şi dependenţa de internet se vor numără printre principalele probleme de...

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii Temperatura nocturnă a Lunii a scăzut semnificativ în timpul perioadei de izolare globală din primăvara anului 2020,...

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate Rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate. Decizia aparține unui tribunal din Argentina. Copiii celebrului...

Talentele Republicii Moldova, premiate pentru contribuțiile în artă și cultură la Gala Excelenței Muzicale

Talentele Republicii Moldova, premiate pentru contribuțiile în artă și cultură la Gala Excelenței Muzicale Talentele Republicii Moldova au fost onorate la Gala Excelenței Muzicale, eveniment...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.