ONU solicită un armistiţiu în Siria de cel puţin o lună

Publicat:

Reprezentanţii Naţiunilor Unite în Siria au cerut marţi încetarea imediată a ostilităţilor din Siria pentru cel puţin o lună pentru a permite accesul ajutoarelor şi evacuarea celor bolnavi şi răniţi, transmit Reuters şi AFP, potrivit agerpres.

O declaraţie a coordonatorului ONU pentru operaţiuni umanitare din Siria a calificat situaţia din această ţară drept “extremă”. “Echipa umanitară a Naţiunilor Unite din Siria avertizează asupra consecinţelor severe ale gravei crize umanitare din unele zone ale ţării”, se subliniază în declaraţie.


Citeşte şi: Singurul condamnat pentru atacurile din 9/11 îl dă în judecată pe Donald Trump

Declanşat în 2011 cu reprimarea unor manifestaţii paşnice, conflictul din Siria s-a soldat până în prezent cu peste 340.000 de morţi şi milioane de persoane strămutate şi refugiate, iar perspectiva unei soluţionări politice rămâne într-un punct mort.

În ultimele luni, regimul condus de preşedintele Bashar al-Assad a lansat raiduri aeriene asupra bastioanelor forţelor rebele din Ghouta de est, lângă Damasc, şi din provincia Idlib, în nord-vest, iar Turcia a lansat la 20 ianuarie o vastă ofensivă asupra enclavei Afrin din nord-vest, pentru a alunga de la graniţele sale miliţiile kurde Unităţile de apărare ale poporului (YPG).

ONU deplânge dificultatea accesului în zonele asediate, inclusiv faptul că localităţile încercuite de forţele regimului nu pot primi ajutoare umanitare fără autorizarea puterii de la Damasc. Un plan care prevede distribuirea de ajutoare de două ori pe lună în regiuni aflate sub asediu este “paralizat”, notează ONU. “Dacă s-ar crea acces, ar putea fi trimise trei convoaie săptămânal, ceea ce ar însemna că în două luni 700.000 de oameni din aceste zone ar putea beneficia de ajutor”, se precizează în comunicat.

Numai în Ghouta de est, asediată din 2013 de forţele regimului, circa 400.000 de oameni sunt privaţi zilnic de hrană şi medicamente.

Citeşte şi: Avocaţii lui Trump îi cer acestuia să nu dea declaraţii în faţa procurorului special

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

China vrea să construiască o cale ferată subacvatică către SUA

China vrea să construiască o cale ferată subacvatică către SUA China are în prezent una dintre cele mai extinse și impresionante rețele feroviare de mare...

Mitul celor doi litri de apă pe zi. Medic: ‘Pacienții cu hipertensiune dacă beau doi litri pe zi s-au umflat’

Mitul celor doi litri de apă pe zi. Medic: 'Pacienții cu hipertensiune dacă beau doi litri pe zi s-au umflat' Ideea că trebuie să bem...

Mallorca, paradisul aglomerat. Turismul record din Spania amenință stilul de viață al localnicilor

Mallorca, paradisul aglomerat. Turismul record din Spania amenință stilul de viață al localnicilor Realitatea din spatele turismului de succes din Spania este una din ce în ce...

JO 2024: Papa Francisc salută puterea unificatoare a sportului

JO 2024: Papa Francisc salută puterea unificatoare a sportului Papa Francisc a salutat duminică puterea unificatoare a sportului, înaintea Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.