ONU solicită plecarea mercenarilor şi a luptătorilor străini din Libia

Publicat:

Consiliul de Securitate al ONU a cerut marţi plecarea mercenarilor şi a luptătorilor străini din Libia, într-o declaraţie unanimă care a inclus şi Rusia, ţară suspectată că ar fi acoperit trimiterea în Libia a paramilitarilor din grupul privat rus Wagner, transmite AFP, potrivit agerpres.

În această declaraţie, cei 15 membri ai Consiliului de Securitate solicită “retragerea tuturor luptătorilor şi a mercenarilor străini din Libia în conformitate cu acordul de încetare a focului încheiat de părţile libiene pe 23 octombrie, cu angajamentele participanţilor la Conferinţa de la Berlin (din ianuarie) şi a rezoluţiilor relevante ale Consiliului de Securitate al ONU”.


Citește și : Companiile din Regatul Unit îşi fac stocuri, de teama unui ‘no deal’

Declaraţia a fost făcută publică la încheierea unei videoconferinţe cu uşile închise a Consiliului de Securitate consacrate Libiei.

În declaraţia sa, Consiliul de Securitate subliniază, de asemenea,”importanţa unui mecanism credibil şi eficient de monitorizare a încetării focului condus de Libia”.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, urmează să prezinte Consiliului la sfârşitul lunii decembrie opţiuni pentru crearea acestui mecanism care ar urma să funcţioneze sub egida ONU.

În privinţa acestui mecanism, ţările europene ar dori ca el să fie cât mai solid, să includă eventual o prezenţă la faţa locului, în timp ce secretariatul Naţiunilor Unite ar prefera o implicare minimă a ONU, au declarat pentru AFP diplomaţi sub protecţia anonimatului.

ONU nu dispune până acum în Libia decât de o mică misiune politică de aproximativ 230 de persoane.

Citește și : Oficial german: ‘Timpul presează din ce în ce mai mult’ pentru un acord post-Brexit

Mecanismul preconizat ar trebui să poată monitoriza aplicarea încetării focului şi plecarea mercenarilor şi a luptătorilor străini, consideră ţările europene, care refuză varianta în care aceştia ar urma să rămână în Libia, în calitate de “consilieri militari”.

La începutul lunii decembrie, emisarul interimar al ONU în Libia, Stephanie Williams, a susţinut că aproximativ 20.000 de “forţe străine şi / sau mercenari” se află încă în Libia. “Există acum 10 baze militare (în Libia) ocupate total sau parţial de forţe străine”, a spus Williams.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO – Sărbătoarea de San Fermin a început la Pamplona

Sărbătoarea de San Fermin a început la Pamplona Cu o maree umană în alb şi roşu, oraşul Pamplona, din Nordul Spaniei, a deschis sâmbătă cele...

Un nou studiu demonstrează legătura dintre aerul poluat din copilărie și bronşita la adulţi

Un nou studiu demonstrează legătura dintre aerul poluat din copilărie și bronşita la adulţi Un studiu vine cu noi informaţii cu privire la legătura dintre...

Află în ce țară se află cea mai tânără bunică. Are doar 23 de ani

Află în ce țară se află cea mai tânără bunică. Are doar 23 de ani România este ţara care are cea mai tânără bunică, la...

Lavrov, despre alegerile din Franța: ‘Acest lucru nu aminteşte prea mult de o democraţie’

Lavrov, despre alegerile din Franța: 'Acest lucru nu aminteşte prea mult de o democraţie' Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat că alegerile legislative...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.