ONU trage din nou un semnal de alarmă cu privire la situaţia umanitară din Somalia

Publicat:

ONU a tras din nou vineri un semnal de alarmă cu privire la situaţia din Somalia, unde doar distribuirea ajutorului umanitar permite în prezent ţării să evite o foamete majoră şi a cerut creşterea de urgenţă a ajutorului internaţional, relatează AFP, potrivit agerpres.

Echipele de ajutor umanitar se tem de ce este mai rău. Situaţia riscă să fie mai gravă decât în timpul foametei din 2011, care a ucis 260.000 de oameni, mai mult de jumătate dintre ei copii cu vârsta sub cinci ani.


Citește și : Ţările baltice cer un tribunal special pentru crimele comise de Rusia împotriva Ucrainei

Fără o creştere rapidă a asistenţei umanitare, “foametea este aşteptată înainte de sfârşitul anului”, a declarat la Geneva Laura Turner, numărul doi din cadrul biroului naţional al Programului Alimentar Mondial (PAM).

După patru sezoane de ploi eşuate la sfârşitul anului 2020 şi cu un al cincilea similar, Somalia riscă să fie grav afectată de foamete.

În toată ţara, 7,8 milioane de oameni, aproape jumătate din populaţie, sunt afectaţi de secetă, dintre care 213.000 sunt în mare pericol de foamete, potrivit ONU.

Fără o acţiune urgentă, starea de foamete va fi declarată în regiunile sudice Baidoa şi Burhakaba între octombrie şi decembrie, a avertizat ONU la începutul lunii septembrie.

În ultimele luni, PAM şi-a extins activităţile în Somalia, ajutând un număr record de persoane. Această criză reprezintă de acum cea mai mare operaţiune a organizaţiei din lume. În septembrie, PAM a distribuit alimente şi bani la aproape 4,2 milioane de oameni din ţară.

Citește și : Macron şi Scholz reconciliaţi la Bruxelles

“Cu toate acestea, Somalia nu este încă în afara pericolului. Rămânem extrem de îngrijoraţi de situaţia îngrozitoare din ţară şi suntem într-o cursă contra cronometru”, a spus Laura Turner.

Ea a explicat că trebuie atinse trei praguri pentru ca foametea să fie declarată: “Primul este lipsa extremă de hrană. Al doilea este malnutriţia acută, iar al treilea este mortalitatea.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru)

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru) ''Singurătatea şi dependenţa de internet se vor numără printre principalele probleme de...

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii Temperatura nocturnă a Lunii a scăzut semnificativ în timpul perioadei de izolare globală din primăvara anului 2020,...

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate Rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate. Decizia aparține unui tribunal din Argentina. Copiii celebrului...

Talentele Republicii Moldova, premiate pentru contribuțiile în artă și cultură la Gala Excelenței Muzicale

Talentele Republicii Moldova, premiate pentru contribuțiile în artă și cultură la Gala Excelenței Muzicale Talentele Republicii Moldova au fost onorate la Gala Excelenței Muzicale, eveniment...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.