X

ONU: Violenţele din Sahel au dus la strămutarea a două milioane de oameni

Două milioane de persoane au fost strămutate în interiorul propriei ţări în regiunea Sahel, din cauza violenţelor jihadiste, un record ”trist”, a anunţat Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) vineri, potrivit AFP şi agerpres.

Într-un comunicat, Înaltul comisariat al ONU pentru refugiaţi (UNHCR) face apel la încetarea ”violenţei continue” din Sahel, ”care a strămutat peste două milioane de persoane în interiorul frontierelor ţării lor, o premieră”.

Citeşte şi: Orban nu se gândeşte la relaxarea restricţiilor în Ungaria: ‘Ar fi prematur!’

Strămutările în regiunea Sahel – care cuprinde Burkina Faso, Ciad, Mali şi Niger – au sporit de patru ori în numai doi ani, în condiţiile în care erau 490.000 de persoane strămutate la începutul lui 2019.

Mai mult de jumătate dintre persoanele strămutate în regiune sunt burkinezi.

De la începutul anului, violenţele din Niger şi Burkina Faso au forţat cel puţin 21.000 de persoane să-şi părăsească locuinţele şi să caute refugiu în propria ţară, adaugă UNHCR.

În Burkina Faso, de la 31 decembrie o serie de atacuri comise în oraşul Koumbri şi în satele vecine din nordul ţării au dus la strămutarea a peste 11.000 de localnici. Majoritatea sunt femei şi copii care au fugit noaptea, după ce atacatorii au deschis focul asupra caselor lor.

Citeşte şi: Stat Islamic a revendicat atentatele sângeroase din Bagdad

Atacurile jihadiste, bandele criminale şi confruntările comunitare au împins Sahelul într-o spirală a violenţelor soldate cu mii de morţi începând din 2012.

Potrivit ONU, nevoile populaţiei sporesc tot mai mult în această regiune unde se suprapun numeroase crize, în special conflictele armate, sărăcia extremă, insecuritatea alimentară, schimbările climatice şi pandemia de COVID-19. 

Tags: Burkina FasoCiadcovid-19KoumbriMaliNigerOrganizaţia Naţiunilor Unite (ONU)sahel
Categorii: Știrile zilei