X

ONU : Violențele din ultimele zece săptămâni au determinat 85.000 de persoane să-şi părăsească locuinţele în Yemen

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a anunţat vineri că reizbucnirea violenţelor în Yemen a determinat circa 85.000 de persoane să-şi părăsească locuinţele în ultimele zece săptămâni, începând din 1 decembrie, relatează AFP.

Peste 70 % dintre ele au fugit din cauza violenţelor care au crescut în intensitate în provinciile Hodeida şi Taez, pe coasta de vest, potrivit statisticilor publicate de către Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), potrivit agerpres.

Agenţia ONU este preocupată îndeosebi de soarta unor persoane strămutate care se află în apropiere de luptele ce au loc în continuare în cele două guvernorate strategice.

Citește și : Bruxelles : Plic suspect primit într-o clădire unde se află consulatul României

”Majoritatea persoanelor strămutate în provinciile Hodeida şi Taez sunt cazate la rude sau prieteni, blocaţi în locuinţa lor sau care se ascund în beciuri din cauza confruntărilor terestre, a bombardamentelor aeriene şi a tirurilor lunetiştilor care fac ravagii în jurul lor”, a declarat o purtătoare de cuvânt a UNHCR, Cecile Pouilly, în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva.

Organizaţia a constatat printre altele o creştere a deplasărilor pe alte linii ale frontului din Yemen, inclusiv în provinciile Jawf, Hajjah şi Shabwa.

”Persoanele care se refugiază, dar şi toate persoanele care sunt afectate de conflict, au nevoie în continuare de adăpost, de hrană, de apă, şi ”cerinţele cresc”, a explicat dna Pouilly.

Yemenul, cea mai săracă ţară din Orientul Mijlociu, este de aproape trei ani teatrul unui conflict violent care s-a soldat cu peste 9.200 de morţi şi aproape 53.000 de răniţi. ONU vorbeşte de ”cea mai gravă criză umanitară din lume”. În ianuarie, ONU a cerut 2,45 miliarde de euro pentru a acorda un ajutor de urgenţă unui număr de circa 11,3 milioane de persoane în acest an.

Tags: Cecile PouillyHodeidaONUOrientul MijlociurefugiatiTaezUNHCRYemen
Categorii: Sinteze