X

Opera din Viena aniversează 150 de ani de existenţă

Opera din Viena, care se pregăteşte să aniverseze 150 de ani de existenţă, şi-a prezentat joi programul pentru stagiunea 2018/2019, care va fi marcată de şase premiere lirice, două de balet şi o nouă producţie pentru copii, relatează EFE, potrivit agerpres.

La 25 mai 2019 teatrul vienez va rememora solemna inaugurare prezidată de împăratul Franz Josef I şi de soţia sa Elisabeth – Sissi, cunoscută ca Opernhaus am Ring. Dacă atunci au răsunat acordurile operei ‘Don Juan’ a lui Mozart, pentru cea de-a 150 aniversare a fost aleasă o nouă versiune a basmului “Femeia fără umbră”, singura operă a lui Richard Strauss.

Citește și : Rusia susține că a găsit recipiente cu clor provenite din Germania şi ‘fumigene’ din Marea Britanie în Ghouta

“Sincer nu îmi plac aniversările, dar împlinirea a 150 de ani existenţă a Operei din Viena o vom sărbători cu fast”, a asigurat directorul teatrului, Dominique Meyer, la prezentarea programului viitoarei stagiuni.

Programul celor 50 de opere include şase noi producţii, printre care şi premiera mondială ‘Die Weiden’ inspirată liber din nuvela scurtă “Heart of darkness” al lui Joseph Conrad. Este vorba de o operă politică ce face referire la cotitura spre dreapta marcată de Europa.

Vor mai fi puse în scenă operele ‘Les Troyens’, de Hector Berlioz; ‘Lucia di Lammermoor’, de Donizetti; ‘Orest’, de Manfred Trojahn; Otello, de Verdi.

În program figurează şi o reinterpretare a spectacolului de balet ‘Sylvia’ în noua coregrafie a lui Manuel Legris, directorul de Balet al Operei din Viena şi discipol al lui Rudolf Nureyev.

În sezonul 2018/2019, Opera va continua să acorde atenţie copiiilor, cu o premieră dedicată special celor mici şi numeroase spectacole ce vor avea loc pe o scenă secundară. Pe scena principală se va prezenta în martie tradiţionalul spectacol “Flautul Fermecat” la care 7.500 de copii obişnuiesc să ia cu “asalt” teatrul.

Citește și : Turcia : Alţi doi deputaţi ai HDP au fost deposedaţi de mandatele lor

În total vor exista 311 reprezentaţii, printre care opere, spectacole de balet, recitaluri şi concerte pe o scenă pe care vor urca unii dintre cei mai reputaţi artişti lirici şi dirijori de orchestră.

În privinţa numărului de locuri ocupate, directorul a subliniat că la precedenta stagiune procentul a fost de 98,5 %. Fiecare reprezentaţie aduce Operei încasări de 120.000 euro, în condiţiile în care numărul biletelor vândute a crescut cu 19 % la ultimele şase stagiuni.

Tags: BaletDominique MeyerFranz Josef IOpera din Vienateatru
Categorii: Diaspora