X

Operațiune de amploare a poliției într-un oraș de frontieră la Hong Kong – VIDEO

Trupele speciale de poliţie au desfăşurat marţi o vastă operaţiune într-o localitate de pe teritoriul Hong Kongului pentru a împiedica militanţii să comemoreze o manifestaţie prodemocraţie care a fost atacată de grupuri proguvernamentale în urmă cu un an, scrie AFP, potrivit agerpres.

Poliţiştii au utilizat gaz cu piper pentru a dispersa mici grupuri de manifestanţi şi jurnalişti într-un centru comercial la Yuen Long, în apropierea frontierei cu China.

Citește și: 14 răniți la o înmormântare din Chicago (VIDEO)! Trump spune că-i ‘mai rău ca în Afganistan’!

Sute de persoane au fost reţinute şi percheziţionate de-a lungul nopţii şi poliţia a informat că a efectuat cel puţin cinci arestări.

Poliţiştii au lansat avertismente prin difuzoare atrăgând atenţia asupra “adunărilor ilegale”.

Răspunzând unui manifestant care purta o banderolă inscripţionată cu mesajul “Eliberaţi Hong Kongul”, poliţia a desfăşurat propria banderolă avertizând manifestanţii că încalcă noua lege privind securitatea.

La 30 iunie, Beijingul a impus teritoriului o lege privind securitatea naţională destinată să pună capăt mişcării de contestare a puterii centrale. Ea vizează să reprime subversiunea, secesiunea, terorismul şi coluziunea cu forţele străine şi prevede pedepse cu închisoarea pe viaţă.

Poliţia a aplicat 79 de contravenţii pentru infracţiuni la măsurile anticoronavirus care interzic adunările cu mai mult de patru persoane.

Citește și: Trump dă cărțile pe față: ‘Pandemia se va înrăutăţi, înainte de a se ameliora’

Atacul comis în urmă cu un an în staţia de metrou Yuen Long a marcat un punct de cotitură în mişcarea de protest care a zguduit teritoriul anul trecut.

Grupuri de indivizi înarmaţi cu bastoane, răngi şi bâte, majoritatea purtând tricouri albe, au atacat prin surprindere protestatari care se întorceau acasă după o nouă manifestaţie uriaşă.

Atacul de la 21 iulie 2019 a făcut circa 50 de răniţi, printre care trecători, unii răniţi grav. Numeroase voci s-au făcut auzite atunci criticând poliţia pentru că a întârziat să reacţioneze.

Tags: Chinahong kongYuen Long
Categorii: Știrile zilei