O operaţiune poliţienească europeană a anihilat o grupare infracțională care a comis o fraudă masivă cu TVA

Publicat:

O operaţiune poliţienească europeană, la care a participat şi România, a permis arestarea a 58 de persoane în urma anihilării unei grupări infracţionale care a comis o fraudă masivă cu TVA, evaluată la sute de milioane de euro, a anunţat vineri agenţia europeană de poliţie Europol, relatează France Presse şi dpa, potrivit agerpres.

Operaţiunea, coordonată la sediul Europol din Haga cu sprijinul Eurojust, unitatea de cooperare judiciară a Uniunii Europene, a permis forţelor de poliţie să aresteze suspecţi în Belgia, Germania, Portugalia şi Spania.


Citește și : Donald Trump afirmă că au fost stabilite data şi locul unde se va întâlni cu Kim Jong Un

Condusă de Spania, autorităţile din Belgia, Bulgaria, Germania, Ungaria, Italia, Portugalia şi România au luat parte la investigaţia cu nume de cod “Operation Dreams”, pentru a anihila gruparea implicată în fraude cu taxa pe valoarea adaugată (TVA) şi spălare de bani.

Numai poliţia spaniolă a arestat 52 de suspecţi între 18 şi 20 aprilie, au declarat Europol şi Eurojust în două comunicate separate. În timpul raziilor, poliţia a confiscat 52 de maşini de lux, 400.000 de euro cash şi o armă.

Spania a început ancheta asupra grupului de infractori în 2015, fiind alertată în urma unor importuri şi vânzări frauduloase de bunuri electronice.

Gruparea infracţională, care a operat în întreaga Europă în ultimii nouă ani, este suspectată de fraudă cu TVA şi spălare de bani estimată la un total de peste 390 milioane de euro.

Gruparea infracţională realiza sau simula importuri şi cumpăra bunuri electronice reale sau contrafăcute înainte de a le revinde online.

Suspecţii foloseau o reţea de peste 100 de companii, majoritatea “firme-paravan”, în Europa şi Statele Unite pentru spălarea banilor înainte de a-i trimite în conturi bancare bulgare şi ungare.

Gruparea deţinea de asemenea un centru de producţie pentru întocmirea de facturi false. “Investigaţiile au arătat că gruparea a emis facturi false în valoare de peste 250 de milioane de euro în trei ani”, a declarat Europol.

Aceeaşi grupare a folosit ulterior metode diferite pentru a-şi integra profiturile, precum investiţiile în domeniul imobiliar sau achiziţionarea de vehicule de lux.

Citește și : Spania : Parlamentul regional catalan a votat legea care permite alegerea preşedintelui regional în absenţă

Cei care conduceau gruparea infracţională sunt suspectaţi de fraudă de tip carusel ce a costat economia UE cel puţin 60 de milioane de euro, a adăugat agenţia europeană de poliţie.

Frauda a constat în importul mărfurilor fără TVA, vândute apoi local prin aplicarea taxei.

“Organizaţia criminală era compusă în principal din cetăţeni italieni, portughezi şi spanioli şi ar fi fost condusă din Spania de un tată şi fiu – cetăţeni spanioli cu origini indiene”, a declarat Europol.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.