X

Operațiune SBU: Agenți ai FSB-ului planificau asasinarea jurnalistului Dmitrii Gordon

Operațiune SBU: Agenți ai FSB-ului planificau asasinarea jurnalistului Dmitrii Gordon

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat, astăzi, că a neutralizat o rețea de spionaj coordonată de un fost deputat al Partidului Regiunilor, care lucra pentru Departamentul de Operațiuni de Contraspionaj al FSB-ului rus.

Unul din planurile rețelei era și asasinarea fondatorului publicației „GORDON”, Dmitrii Gordon. Rețeaua rusă era formată din patru persoane, conform SBU. Numele fostului deputat care coordona activitățile agenților nu a fost dezvăluit.

Potrivit SBU, rețeaua desfășura activități de spionaj și diversie pe teritoriul Ucrainei, având o structură ierarhică bine definită. Aceasta includea un executor de diversii, un furnizor de dispozitive explozive și un agent specializat în supravegherea externă.

Investigația a relevat că rețeaua avea ca obiectiv colectarea de date despre personalitățile ucrainene care erau de interes pentru serviciile secrete ruse. Printre țintele planificate se număra și jurnalistul ucrainean Dmitrii Gordon.

De asemenea, agenții intenționau să organizeze mai multe atacuri pe căile ferate ale „Ukrzaliznytsia”, inclusiv o explozie pe o linie feroviară din regiunea Kiev, folosită de forțele armate ucrainene pentru transportul echipamentului și personalului către zonele de conflict. În urma unei operațiuni speciale, SBU a reținut toți cei patru membri ai rețelei, inclusiv fostul deputat.

În timpul perchezițiilor, au fost găsite și confiscate echipamente de comunicație și dispozitive electronice care conțineau dovezi ale activităților de spionaj și diversie în favoarea Rusiei. Toți cei reținuți sunt acum sub arest și sunt acuzați de trădare de patrie, diversie și acte de terorism, conform Codului Penal al Ucrainei.

Tags: asasinareGordonjurnalistOperațiune SBU
Categorii: Război in UcrainaȘtirile zilei