Operaţiunile de evacuare din Afganistan se apropie de final! Aproape 100.000 de oameni au reuşit să scape din infern

Publicat:

Mai multe state europene au anunţat că pun capăt operaţiunilor militare de evacuare de pe aeroportul din Kabul cuprins de haos, în timp ce cresc temerile privind un atac asupra acestui aeroport unde sunt încă mii de afgani care încearcă să-şi părăsească ţară ajunsă din nou sub controlul talibanilor, relatează joi agenţia DPA, potrivit agerpres.

Statele Unite şi Marea Britanie au atenţionat că un atentat asupra aeroportului din Kabul este iminent.


Citeşte şi: Cel mai modern tanc rusesc, ABANDONAT pe un teren viran din Volgograd – Black News

”Este un moment dureros”, notează guvernul olandez într-o scrisoare adresată parlamentului în care menţionează că, în pofida tuturor eforturilor, unii afgani care urmau să fie evacuaţi sunt lăsaţi în urmă din cauza îngrijorărilor privind securitatea operaţiunilor.

Situaţia ”haotică şi periculoasă” de pe teren ”s-a deteriorat serios în cursul zilei”, a confirmat premierul belgian Alexander De Croo, care a anunţat că ţara sa a desfăşurat miercuri seară ultima misiune de evacuare de la Kabul şi în total a evacuat peste 1.400 de persoane din Afganistan.

Conform unor surse ale agenţiei DPA şi prezenţa militară germană în capitala afgană ar urma să se încheie aproape complet vineri. Patru noi zboruri germane sunt programate joi. ”Evacuăm până în ultima clipă”, a anunţat Ministerul german al Apărării pe Twitter.

Guvernul francez îşi va încheia la rândul său operaţiunile la Kabul vineri, a precizat premierul Jean Castex, după ce în Franţa au fost aduşi peste 2.000 de afgani.

Danemarca a transmis că şi-a încheiat evacuarea personalului ambasadei sale din capitala afgană şi nu va mai desfăşura acolo nicio altă operaţiune, întrucât ”nu se mai poate zbura în siguranţă de pe aeroportul din Kabul”.

Şi Polonia a operat joi ultimul zbor de evacuare a colaboratorilor misiunii sale din Afganistan.

Aeroportul din Kabul este controlat de ultimele trupe americane rămase în Afganistan, dar preşedintele Joe Biden şi-a confirmat intenţia de a retrage complet aceste trupe până pe 31 august, în pofida presiunii unor aliaţi de a continua operaţiunile de evacuare şi după această dată.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că mai rămân de repatriat din Afganistan aproximativ 1.500 de cetăţeni americani, în timp ce mii de afgani încearcă să prindă ultimele locuri pentru a pleca din ţară, deşi talibanii au anunţat că vor împiedica deplasările cetăţenilor afgani către aeroport.

Citeşte şi: ‘Ameninţare importantă de atac terorist’ în Afganistan! UK recomandă evitarea oricărei călătorii – Black News

Premierul britanic Boris Johnson a declarat joi că timpul rămas pentru ultimele evacuări este foarte scurt, dar majoritatea celor eligibili pentru a fi aduşi în Marea Britanie au fost deja evacuaţi.

Potrivit Washingtonului, de pe 15 august, când talibanii au preluat controlul asupra Kabulului, circa 95.700 de persoane au fost evacuate de SUA şi de alte state cu zboruri de pe aeroportul din Kabul.

Dintre persoanele evacuate, circa 40.000 au aterizat în Qatar şi circa 28.000 în Emiratele Arabe Unite (EAU), ca puncte de tranzit către destinaţiile lor finale, majoritatea ajungând în ţările occidentale. Potrivit France Presse, Emiratele Arabe Unite găzduiesc în prezent temporar circa 8.500 de persoane evacuate din Afganistan, cele mai multe urmând să plece către SUA în zilele următoare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cea mai mică fosilă de humerus uman oferă noi informaţii despre specia Homo floresiensis

Cea mai mică fosilă de humerus uman oferă noi informaţii despre specia Homo floresiensis Oamenii de ştiinţă au descoperit rare fosile umane străvechi pe insula...

Populaţiile de dugong, în scădere, îşi pierd diversitatea genetică (studiu)

Populaţiile de dugong, în scădere, îşi pierd diversitatea genetică (studiu) Populaţiile de dugong devin din ce în ce mai sensibile la impactul antropic şi la...

Actriţa Daisy Ridley, cunoscută din cea mai recentă trilogie ‘Star Wars’, diagnosticată cu boala Basedow-Graves

Actriţa Daisy Ridley, cunoscută din cea mai recentă trilogie 'Star Wars', diagnosticată cu boala Basedow-Graves Actriţa Daisy Ridley a vorbit pentru prima dată în mod...

Ben Affleck şi Matt Damon pregătesc un lungmetraj despre celebrul Hulk Hogan

Ben Affleck şi Matt Damon pregătesc un lungmetraj despre celebrul Hulk Hogan Actorii şi producătorii Ben Affleck şi Matt Damon pregătesc un lungmetraj despre celebrul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.