X

Opozanta belarusă Maria Kolesnikova a fost internată la reanimare

Una dintre personalităţile opoziţiei belaruse, Maria Kolesnikova, care ispăşeşte o pedeapsă de 11 ani de închisoare, a fost spitalizată la secţia de reanimare, au anunţat marţi susţinători ai săi, informează AFP, potrivit agerpres.  

“Maria a fost spitalizată la reanimare în Gomel”, oraş din sud-estul Republicii Belarus, a anunţat într-un comunicat biroul de presă al lui Viktor Barabîka, un alt opozant belarus aflat în detenţie şi a cărui mână dreaptă era Kolesnikova.

Citește și:  Biden cere Congresului să BLOCHEZE o grevă majoră în transportul feroviar

Potrivit comunicatului, Maria Kolesnikova, 40 de ani, a fost spitalizată luni într-o secţie de chirurgie, înainte de a fi transferată la reanimare.

“Veşti teribile! Draga noastră Maşa (diminutiv de la Maria n.r.), sperăm cu toţii că vei fi bine”, a scris la rândul său pe Telegram lidera opoziţiei belaruse în exil, Svetlana Tihanovskaia.

Figură importantă a mişcării de contestare împotriva regimului belarus din vara lui 2020, Maria Kolesnikova fusese condamnată în septembrie 2021 la 11 ani de închisoare, justiţia belarusă declarând-o vinovată de “complot menit să uzurpeze puterea”, de “apeluri la acţiuni ce aduc atingere securităţii naţionale” şi de “înfiinţarea unei formaţiuni extremiste”.

Kolesnikova a fost încarcerată în septembrie 2020, după ce rezistase în mod spectaculos unei tentative de a o expulza din propria ţară. Potrivit apropiaţilor săi, serviciile speciale belaruse (KGB) au răpit-o, apoi i-au pus un sac pe cap, pentru a o conduce la frontiera ucraineană. Refuzând să părăsească Belarus, ea a sărit pe o fereastră, apoi şi-a rupt paşaportul, ceea ce a dus la încarcerarea ei.

Kolesnikova este una dintre cele trei femei propulsate în fruntea mişcării de contestare, alături de Svetlana Tihanovskaia, care candidase la preşedinţia Republicii Belarus în locul soţului său plasat în detenţie, şi de Veranika Ţapkala.

Citește și: Japonia vizează un buget al apărării la 2% din PIB până în 2027

Acestea două din urmă au fugit din Belarus, la presiunile autorităţilor.

Mişcarea de contestare, care a reunit zeci de mii de manifestanţi în vara lui 2020, a fost treptat înăbuşită, cu mii de arestări, exilări forţate şi întemniţări de opozanţi, de responsabili media şi ai unor ONG-uri.

Tags: chirurgieinchisoareKGBMaria Kolesnikova
Categorii: Diaspora