Opozanta belarusă Svetlana Tihanovskaia cere un scrutin prezidențial onest

Publicat:

 Opozanta belarusă Svetlana Tihanovskaia a cerut duminică, ziua alegerilor prezidenţiale, să se garanteze un scrutin onest, după o campanie marcată de ascensiunea surprinzătoare a acestei rivale a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko şi de un val de represiune, informează AFP, potrivit agerpres.

“Vreau într-adevăr o alegere onestă, asta cer”, a spus ea jurnaliştilor, după ce a votat într-un birou electoral din Minsk.


Citește și : Un parlamentar de la GERB anunţă că executivul bulgar este pregătit să discute cu protestatarii

Tânăra de 37 de ani, care a denunţat deja în ultimele zile “fraude ruşinoase”, a asigurat că puterea nu are de ce să se “teamă şi că dacă poporul întreg îl susţine într-adevăr pe Aleksandr Grigorievici (Lukaşenko), noi îl vom recunoaşte”.

Potrivit echipei de campanie a opozantei, votarea anticipată începută de marţi până sâmbătă a fost ocazia a numeroase fraude, în timp ce reprezentanţii opoziţiei se confruntă cu măsuri represive din partea puterii.

Sâmbătă, şefa de campanie a Svetlanei Tihanovskaia, Maria Moroz, a fost arestată.

De altfel, una din cele două femei care au făcut campanie pentru candidatura Tihanovskăi, Veronika Ţepkalo a părăsit ţara plecând la Moscova în acest context al represaliilor.

“Noi respectăm decizia Veronikăi, situaţia nu este simplă.Fiecare are dreptul să evalueze riscurile pentru el însuşi”, a indicat staff-ul de campanie al candidatei de opoziţie.

Tihanovskaia, principala rivală a preşedintelui Lukaşenko, a construit o campanie care a mobilizat mulţimi nemaivăzute în istoria recentă a Belarusului.

Pentru aceasta, ea s-a sprijinit pe Veronika Ţepkalo, soţia lui Valeri Ţepkalo, a cărui candidatură la prezidenţiale a fost respinsă şi care şi-a părăsit ţara la începutul verii, şi pe Maria Kolesnikova, fosta directoare a campaniei altui opozant, care a fost încarcerat în iunie.

Citește și : Cutremur de 5,1 grade în vestul Iranului

Acest trio feminin a electrizat contestatarii puterii şi a devenit viral pe reţelele de socializare. Fiecare a adoptat un gest al mâinii ca simbol: pumnul ridicat pentru Tihanovskaia, mâinile în dreptul inimii pentru Kolesnikova şi degetele în semnul “V” de la victorie pentru Ţepkalo.

În timp ce Ţepkalo a fost convocată la sfârşitul lunii iulie pentru a fi audiată în cadrul unei anchete împotriva soţului său, Kolesnikova a fost arestată sâmbătă.

Soţul Svetlanei Tihanovskaia, Serghei Tihanovski, un video-blogger popular, care a dorit să candideze la alegerile prezidenţiale, se află în închisoare din luna mai.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Barcelona va majora taxa pentru pasagerii navelor de croazieră care fac escală în oraş

Barcelona va majora taxa pentru pasagerii navelor de croazieră care fac escală în oraş Barcelona va majora taxa plătită de pasagerii navelor de croazieră care...

Mircea Baciu, primul moldovean care a cucerit cele mai înalte șapte vârfuri ale lumii

Mircea Baciu, primul moldovean care a cucerit cele mai înalte șapte vârfuri ale lumii Alpinistul Mircea Baciu este primul moldovean care a ajuns pe cele...

USMF „Nicolae Testemițanu” a devenit membru educațional al Academiei Europene de Optometrie și Optică

USMF „Nicolae Testemițanu” a devenit membru educațional al Academiei Europene de Optometrie și Optică Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie (USMF) „Nicolae Testemițanu” a...

Recomandări MAE România pentru trecerea frontierelor bulgare. Plata taxei de pod, vignetă, starea drumurilor

Recomandări MAE România pentru trecerea frontierelor bulgare. Plata taxei de pod, vignetă, starea drumurilor Este sezonul vacanțelor, iar de multe ori drumul nostru către relaxare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.