Opozanta rusă Ksenia Fadeeva, apropiată a lui Navalnîi, plasată în detenţie

Publicat:

Justiţia rusă a plasat-o luni în detenţie pe opozanta Ksenia Fadeeva, una dintre puţinele personalităţi apropiate de Aleksei Navalnîi care a reuşit să fie aleasă deputată şi care riscă acum 12 ani de închisoare pentru “extremism”, informează AFP.

Un tribunal din Tomsk, în Siberia, a decis să o plaseze în detenţie pe Ksenia Fadeeva, care până acum se afla în arest la domiciliu, a raportat pe Telegram organizaţia lui Aleksei Navalnîi, opozantul care este la rândul său încarcerat şi condamnat în august anul trecut la 19 ani de detenţie pentru “extremism”.


Citeşte şi: Delegația Republicii Moldova cere încetarea blocării activității observatorilor militari în Zona de Securitate – Stiripesurse.md

Tânăra de 31 de ani a fost aleasă în septembrie 2020 în consiliul municipal din Tomsk, un rar succes pentru opoziţia rusă la acea dată.

“Ksenia este o deţinută politică, deputată în Duma municipală (din Tomsk) ce şi-a obţinut mandatul după o luptă (electorală) cinstită”, a scris pe Telegram Andrei Fateev, alt aliat al lui Navalnîi ales alături de Fadeeva în 2020.

“Guvernul o pedepseşte pentru activităţi politice legale şi cinstite, pentru lupta sa împotriva corupţiei şi exigenţa sa de a schimba puterea în această ţară”, a continuat Fateev, care a ales să părăsească Rusia.

Tomsk este oraşul în care Aleksei Navalnîi fusese otrăvit cu câteva zile înainte de acele alegeri. Grav bolnav, opozantul fusese transferat pentru îngrijiri în Germania, apoi arestat şi condamnat la închisoare la revenirea sa în Rusia, în ianuarie 2021.

Mişcarea lui Navalnîi a fost apoi declarată “extremistă” şi interzisă, determinând numeroşi colaboratori ai săi să fugă din Rusia pentru a evita urmărirea penală.

Ksenia Fadeeva a ales, însă, să rămână. Ea fusese arestată în decembrie 2021, acuzată de organizarea unui grup “extremist”.

Ea fusese plasată în arest la domiciliu în aşteptarea procesului său, care a început la mijlocul lui august, într-un context de represiune fără precedent în Rusia.

Citeşte şi: Parohul Bisericii Sf. Dumitru aderă la Mitropolia Basarabiei

Potrivit ONG-ului specializat OVD-Info, aproape 20.000 de ruşi au fost arestaţi de la începutul conflictului în Ucraina pentru că au protestat împotriva politicii Kremlinului. Au fost deschise peste 670 de dosare penale împotriva disidenţilor, potrivit organizaţiei.

Aproape toţi opozanţii de anvergură, precum Navalnîi, Vladimir Kaza-Murza şi Ilia Iaşin, se află în spatele gratiilor sau în exil în străinătate.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Tânăr din Cahul amendat și lăsat fără motocicletă pentru tulburarea liniștii publice

Tânăr din Cahul amendat și lăsat fără motocicletă pentru tulburarea liniștii publice Inspectoratul de Poliție Cahul a intervenit în urma plângerilor locuitorilor din mun. Cahul,...

Trump, despre schimbul de deţinuţi între Rusia şi Occident: O ‘victorie pentru Putin’

Trump, despre schimbul de deţinuţi între Rusia şi Occident: O 'victorie pentru Putin' Fostul preşedinte american Donald Trump, candidatul republican la viitoarele alegeri prezidenţiale din...

La punctul de trecere a frontierei Giurgiulești-Galați va fi instituit control coordonat

La punctul de trecere a frontierei Giurgiulești-Galați va fi instituit control coordonat Autoritățile din Republica Moldova și România își propun să deschidă un nou punct...

Pe parcursul ultimelor patru săptămâni prețurile la carburanți scad constant

Pe parcursul ultimelor patru săptămâni prețurile la carburanți scad constant Pe parcursul ultimelor patru săptămâni, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a înregistrat ieftiniri...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.