X

Opozantul rus Hodorkovski: Putin are sângele lui Navalnîi pe mâini, așa cum are sângele atâtor alții înaintea lui

Opozantul rus Hodorkovski: Putin are sângele lui Navalnîi pe mâini, așa cum are sângele atâtor alții înaintea lui

Opozantul şi omul de afaceri rus Mihail Hodorkovski, aflat în exil, cere rușilor să își demonstreze rezistența scriind numele “Alexei Navalnîi” pe buletinele de vot pe 17 martie, în semn de omagiu pentru cea mai recentă și mai proeminentă victimă a regimului.

Mihail Hodorkovski, fost deținut politic și director executiv al companiei petroliere Iukos, este autorul cărții “How to Slay a Dragon: Construirea unei noi Rusii după Putin”, potrivit stiripesurse.ro.

Citește și : Nebunie în Rusia: jurnaliști și protestari arestați pe străzi. Revoltă după moartea lui Navalnîi

Hodorkovski spune că liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi, a fost un opozant eroic al președintelui Vladimir Putin și a plătit prețul suprem.

”Salutăm curajul lui Navalnîi și condamnăm lașitatea ucigașului său – un lider atât de slab, încât nu poate tolera nicio opoziție reală la adresa puterii sale. Acum, Putin are sângele lui Navalnîi pe mâini, așa cum are sângele atâtor alții înaintea lui. Fie ca acesta să fie un semnal de alarmă pentru lume – nu că ar fi fost nevoie de unul: Regimul criminal al lui Putin este ilegitim și trebuie tratat ca atare.

Putin a comis această crimă bolnăvicioasă cu o lună înainte de a avea loc simulacrul cunoscut oficial sub numele de “alegeri prezidențiale rusești”. Alegerile din Rusia nu sunt nici libere, nici corecte. Orice opozant autentic al lui Putin nu are voie să candideze, dacă nu a fost încarcerat, forțat să plece în exil sau, așa cum soarta lui Navalnîi arată atât de tragic de clar, ucis”, scrie Hodorkovski într-un editorial din politico.eu.

Acesta susține că Occidentul trebuie să declare alegerile din martie și rezultatul lor ilegitime, pentru că ultima dată când au avut loc “alegeri prezidențiale rusești”, răspunsul Occidentului a fost slăbiciune și împăcare.

Spre surprinderea nimănui, acele alegeri, care au avut loc în martie 2018, au dat rezultatul obișnuit. Putin a obținut o majoritate frumoasă – deși mai mică decât în dictaturile mai tradiționale – deoarece a învins confortabil câteva costume împăiate de la capetele cele mai ridicole ale spectrului politic rusesc.

Ca atare, a fost o șaradă obișnuită, dar ceea ce a fost diferit și a justificat un răspuns mai ferm din partea Occidentului a fost faptul că Putin a desfășurat “alegerile” și pe teritoriul ucrainean pe care l-a anexat cu forța – și anume, Crimeea.

Așadar, cum a reacționat lumea la această încălcare a suveranității unui vecin? Președintele SUA, Donald Trump, a dat un telefon de felicitare, la fel ca și președintele de atunci al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Franța și Germania au evitat să folosească cuvântul “felicitare”, dar i-au urat lui Putin succes în următorii șase ani de mandat. Și apoi, lumea a călătorit în Rusia pentru Cupa Mondială de fotbal, echivalentul din secolul XXI al Jocurilor Olimpice de la Berlin din 1936.

La șase ani distanță, timp în care Putin a dezlănțuit iadul asupra Ucrainei, a aruncat lumea în tulburări și acum a ucis un adversar proeminent, cum va răspunde Occidentul de data aceasta?

În prezent, Putin este gata să forțeze părți din Ucraina, care au fost ocupate printr-un război de agresiune genocidar, să participe la realegerea sa predeterminată. În plus, liderul rus este acum căutat pentru crime de război de către Curtea Penală Internațională, în special pentru răpirea copiilor ucraineni. Numai aceste motive au fost deja suficiente pentru a declara aceste alegeri – și guvernarea sa – ilegitime. Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a avut dreptate în octombrie anul trecut, recunoscându-lpe Putin ca fiind nelegitim după încheierea actualului său mandat prezidențial” și “încetând orice contact cu el, cu excepția contactelor umanitare și în căutarea păcii”.

Mihail Hodorkovski spune că se îndoiește că orice contact cu Putin ar putea contribui la realizarea urmăririi păcii – doar un sprijin militar mai puternic pentru Ucraina va face acest lucru. Mai mult, nu crede că o pace durabilă va fi posibilă atâta timp cât regimul său corupt rămâne la putere.

”Putin s-a declarat efectiv dictator pe viață. În 2020, Duma – adunarea obedientă a Rusiei – a modificat constituția țării pentru a ridica limita mandatului prezidențial. Iar ca răspuns, Rezoluția Parlamentului European din 2021 privind direcția relațiilor politice UE-Rusia a afirmat clar căUE ar trebui să condamne orice încercare a președintelui Putin de a rămâne în funcție dincolo de sfârșitul actualului și ultimului său mandat prezidențial, la 7 mai 2024, pe baza modificărilor constituționale din 2020, pe care Parlamentul le-a evaluat ca fiind “adoptate ilegal”.”

Acum este momentul să vedem ce înseamnă acest lucru în practică.

Putin nu va părăsi niciodată funcția de bună voie, iar poporului rus i se refuză orice alternativă reală. Navalnîi a fost acum ucis. Alți opozanți, cum ar fi Vladimir Kara-Murza – care a fost subiectul unor atacuri prin otrăvire în 2015 și 2017, așa cum a fost Navalnîi în 2020 – sunt în închisoare. Iar organizații precum Open Russia, pe care am cofondat-o pentru a implica societatea civilă rusă în munca pentru o democrație autentică, sunt interzise ca “indezirabile”.

Și totuși, există încă apetit în rândul publicului rus să voteze pentru un candidat care se opune războiului și corupției lui Putin. De aici, succesul neașteptat al lui Boris Nadejdin, un politician liberal puțin cunoscut care a strâns sute de mii de semnături în sprijinul candidaturii sale și care a fost cotat cu 10% – o realizare remarcabilă, având în vedere că mass-media din Rusia este majoreta personală a lui Putin. Bineînțeles, lui Nadezhdin i s-a interzis acum să candideze, dar succesul său a arătat că rușii vor face coadă pentru a-și arăta sprijinul pentru un adversar autentic.

Îi invit acum pe acei ruși să își demonstreze rezistența scriind numele “Alexei Navalnîi” pe buletinele de vot pe 17 martie, în semn de omagiu pentru cea mai recentă și mai proeminentă victimă a regimului.

Iar după ce Putin “câștigă” în martie, liderii occidentali nu ar trebui să mai îngăduie această obscenitate. Dacă trebuie să vorbească cu Putin, ar trebui să o facă așa cum negociatorii de ostatici vorbesc cu infractorii, dar nu-i pot oferi nici cea mai mică urmă de legitimitate. Ei ar trebui să arate în sfârșit că frumoasele lor vorbe despre inviolabilitatea frontierelor europene valorează cât hârtia pe care sunt scrise”.

În opinia lui Hodorkovski, liderii occidentali nu trebuie să mai alimenteze niciodată convingerea lui Putin că a fi un șef criminal este același lucru cu a fi șef de stat. Și nimeni nu ar trebui să se amăgească cu ideea că acesta va respecta noile acorduri mai mult decât pe cele anterioare dacă acestea nu sunt susținute prin forță.

”Declararea regimului lui Putin ca fiind ilegitim ar da, de asemenea, o lovitură grea celor care, în mod rușinos, continuă să facă afaceri cu Kremlinul în ciuda sancțiunilor. Și aceștia ar trebui să știe că afacerile lor corupte cu acest regim nu valorează nimic.

Citește și : Lunga listă a victimelor lui Putin. Cine sunt oamenii despre care se crede că au fost asasinați la comanda liderului de la Kremlin

O astfel de declarație ar promova federalizarea și democratizarea Rusiei și în viitor, deoarece nerecunoașterea ar avea implicații pentru succesorul lui Putin. Dacă procesul prin care Putin s-a împuternicit pe sine însuși ar fi declarat ilegitim, atunci la fel ar fi și procesul de numire a celui care va urma. Neacordându-i-se legitimitate internațională, aceștia ar trebui să depună eforturi mai mari pentru a o obține de la poporul și regiunile rusești.

Deocamdată, refuzul de a recunoaște guvernarea lui Putin ar da, de asemenea, o lovitură capacității acestuia de a recruta soldați și de a ține armata sub control – este mai probabil ca oamenii să refuze să moară la ordinele unui comandant șef nelegitim.

 

 

Tags: HodorkovskiNavalnîiomagiuPutin
Externe