X

Opoziţia cehă îşi extinde majoritatea în Senat după alegerile parţiale

Opoziţia cehă a reuşit sâmbătă să-şi extindă majoritatea în Senat, în urma turului doi al alegerilor parţiale, marcate de o prezenţă la urne foarte redusă, relatează agenţia DPA, potrivit agerpres.

Conform rezultatelor cvasi-finale, opoziţia a obţinut 25 din cele 26 de mandate disputate. Principalul câştigător este partidul conservator STAN, care a obţinut 11 mandate şi va fi de acum înainte principala formaţiune politică în Senatul de la Praga, ceea ce înseamnă că va putea să revendice preşedinţia acestuia.

Citește și : Purtarea măştii sanitare, obligatorie în Teheran, după ce bilanţul cazurilor asociate Covid-19 a crescut

În schimb, au pierdut mandate partidul de centru ANO al premierului Andrej Babis şi formaţiunea social-democrată CSSD, care formează împreună guvernul minoritar. ANO a pierdut un mandat, în timp ce CSSD a pierdut zece mandate.

Totuşi, premierul Andrej Babis a declarat că nu a avut timp să se preocupe de aceste rezultate, fiind prea ocupat cu gestionarea crizei sanitare provocată de creşterea accelerată a cazurilor de COVID-19.

Pe de altă parte, în contextul acestei crize numai aproximativ 17% dintre cetăţenii cehi aflaţi pe listele electorale pentru acest scrutin s-au prezentat la urne. Nici măcar preşedintele Milos Zeman, care toată luna septembrie a îndemnat populaţia să voteze, nu a venit la vot, motivând că nu mai avea rost din moment ce candidatul său favorit a fost eliminat din primul tur de scrutin.

Citește și : Coreea de Nord dezvăluie o nouă rachetă balistică intercontinentală

La fiecare doi ani sunt reînnoite în Senatul ceh o treime din cele 81 de mandate. Din cele 27 de mandate disputate la acest scrutin, numai unul a fost decis în primul tur, în favoarea unui candidat independent, Zbynek Linhart. Camera superioară a parlamentului participă la elaborarea proiectelor de lege şi poate bloca schimbările constituţionale.

Tags: alegeriAndrej BabisCSSDsenatSTAN
Categorii: Diaspora