X

Opoziţia din Georgia cheamă lumea să iasă în stradă

Opoziţia din Georgia a chemat joi la ‘manifestaţii de masă’ după ce majoritatea aflată la putere a respins o reformă a sistemului electoral promisă pentru a pune capăt unui precedent val de constestare, relatează AFP, potrivit agerpres.

În iunie, sub presiunea străzii, puternicul oligarh Bidzina Ivanişvili, şeful partidului majoritar ‘Visul georgian’, a promis renunţarea la sistemul mixt pentru legislativele din octombrie 2020 şi introducerea scrutinului proporţional.

Citește și: SUA anunță câți militari vor fi păstrați în Siria

În pofida majorităţii zdrobitoare de care dispune partidul său în parlament, acesta a respins reforma, declanşând furia partidelor de opoziţie.

‘În Georgia trebuie să înceapă imediat o mişcare de protest de masă’, a declarat politiciana Salome Samadaşvili, dintre responsabilii formaţiunii de opoziţie Mişcarea Unită, a fostului preşedinte Mihail Saakaşvili.

O altă deputată, Irma Inaşvili, de la Alianţa Patrioţilor, i-a chemat pe ‘susţinătorii tuturor partidelor de opoziţie să iasă în stradă’ pentru ‘a alunga de la putere’ ‘Visul georgian’.

O primă manifestaţie a început imediat după vot, în faţa sediului parlamentului, mai multe sute de persoane blocând circulaţia pe bulevardul principal din Tbilisi.

Citește și: Tusk: Odată ieșită din UE, Marea Britanie va fi un ‘jucător de mâna a doua’

O adunare mai amplă este anunţată pentru ora locală 19.00 (15.00 GMT).

Partidul ‘Visul georgian’, condus de cel mai bogat om din ţară, se află la putere din 2012, dar popularitatea sa a scăzut mult în ultimele luni pe fondul stagnării economice şi al temerilor legate de un recul al democraţiei în această republică din Caucaz, considerată totuşi una dintre cele mai democratice şi stabile din spaţiul ex-sovietic.

Tags: Alianţa PatrioţilorBidzina IvanişviliGeorgiaIrma InaşviliMihail SaakaşviliMişcarea UnităSalome SamadaşviliTbilisiVisul Georgian
Categorii: Diaspora