X

Opoziţia din Kârgâzstan denunţă FRAUDAREA alegerilor

Partidele de opoziţie din Kârgâzstan au denunţat luni fraude la alegerile care au avut loc duminică într-un context tensionat, după ce o numărătoare automată marcată de probleme tehnice le-au dat drept pierzătoare, relatează AFP, potrivit agerpres.

Zeci de susţinători ai opoziţiei au început să se adune luni în faţa Comisiei Electorale Centrale de la Bişkek, capitala acestei ţări din Asia Centrală cunoscută pentru instabilitatea sa politică.

Citeşte şi: Preşedinta taiwaneză pledează pentru democraţie în faţa unei delegaţii din ţările baltice – Black News

Conform rezultatelor bazate pe o numărătoare automată aproape definitivă şi disponibile duminică seară, şase partide intră în Parlament în urma acestui scrutin, majoritatea fiind afiliate preşedintelui Sadâr Japarov.

Cu toate acestea, aparente probleme tehnice pe site-ul Comisiei Electorale par să fi alocat mai multe voturi celor 21 de partide participante la alegeri decât numărul persoanelor care au participat la scrutin.

“Ne-au fost furate voturile”, a spus luni Bektur Assanov, candidat al partidului de opoziţie Ata-Meken în faţa unei mulţimi de circa 200 de manifestanţi în apropiere de sediul Comisiei Electorale.

“Nu ne temem de arestări. Încă o dată, ne-am făcut de râs în faţa întregii lumi cu aceste alegeri”, a spus el.

Oficiali kârgâzi au oferit diverse explicaţii contradictorii pentru a justifica problemele tehnice.

Observatorii internaţionali, în frunte cu cei trimişi de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), trebuie să îşi prezinte la rândul lor concluziile în cursul zilei de luni.

De la independenţa faţă de URSS în 1991, Kârgâzstanul a trecut prin momente în care trei dintre liderii săi au fost nevoiţi să îşi părăsească funcţia în urma unor manifestaţii violente, în 2005, 2010 şi 2020.

Actualul preşedinte, Sadâr Japarov, a ajuns la putere în urma violenţelor care au urmat alegerilor legislative din octombrie 2020.

Într-o alocuţiune transmisă după scrutinul de duminică, Japarov a spus că alegerile s-au desfăşurat “în conformitate cu Constituţia şi cu normele internaţionale”, făcând apel la partidele care au pierdut să nu protesteze.

Citeşte şi: Bogății imense se află sub apele îngheţate ale Rusiei – Black News

“Autorităţile nu vor ceda niciodată în faţa celor care intenţionează să perturbe stabilitatea şi pacea”, a declarat el.

Într-o postare ulterioară pe Facebook, preşedintele a dat totuşi asigurări că membrii Comisiei Electorale vor plăti dacă se va dovedi că au existat nereguli, subliniind importanţa ca numărarea manuală a voturilor să continue.

Înaintea scrutinului, Japarov, lider populist care se bucură de un mare sprijin popular, dar care este acuzat de autoritarism de către detractorii săi, a dat asigurări că au dejucat o lovitură de stat în care au fost arestate 15 persoane.

Tags: alegeriAta-MekenBektur AssanovBişkekKârgâzstanopozitieOrganizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE)Sadâr Japarov
Categorii: Știrile zilei