X

Opoziţia din Republica Moldova cere o reformă a Constituţiei

Blocul socialiştilor şi comuniştilor din Republica Moldova, principala forţă de opoziţie în parlament după alegerile anticipate din 11 iulie, a cerut joi revizuirea Constituţiei, care a fost ”interpretată greşit” de mai multe ori în ultimii ani, relatează agenţia EFE, potrivit agerpres.  

Potrivit lui Vladimir Voronin, liderul comuniştilor, Curtea Constituţională a introdus peste 22 de amendamente în legea fundamentală sub presiunea ”regimului oligarhilor” şi fără să aibă ”niciun drept” să acţioneze într-un asemenea mod.

Citește și : Comisia Europeană a semnat un contract de achiziţie a unui tratament cu anticorpi monoclonali împotriva COVID-19

Fost preşedinte al Republicii Moldova între anii 2001 şi 2009, Voronin s-a referit în special la decizia privind reintroducerea sistemului de alegere a şefului statul prin vot direct începând din 2016. ”Din punct de vedere juridic, eu am fost ultimul preşedinte legitim al Moldovei”, a susţinut el.

Pe de altă parte, liderul comuniştilor a chemat toate forţele politice să-şi unească eforturile pentru a scoate ţara din îndelungata criză care a adus Republica Moldova în pragul unei catastrofe ”naţionale, sociale, economice şi demografice”. ”Avem obligaţia să unim oamenii, pentru că aceasta este singura modalitate de a soluţiona problemele ţării, de a redresa economia şi a deschide drumul către progres. Trebuie să încetăm cu acest război politic stupid”, a îndemnat Voronin.

În opinia sa, Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), al preşedintei proeuropene Maia Sandu, a primit la scrutinul din 11 iulie suficiente voturi pentru a guverna, iar blocul socialiştilor şi comuniştilor suficiente voturi pentru a controla acţiunile guvernului.

Şi partidul guvernamental şi-a declarat disponibilitatea de a colabora cu opoziţia în noua legislatură. ”Dorim să avem un dialog bun cu opoziţia şi suntem dispuşi să creăm condiţiile necesare pentru aceasta”, a declarat liderul fracţiunii parlamentare a PAS, Mihai Popşoi.

Citește și : Un minor palestinian, împuşcat mortal de soldaţi israelieni în Cisiordania ocupată

PAS a obţinut o majoritate de 63 din cele 101 de mandate în legislativ, în timp ce blocul socialiştilor şi comuniştilor are 32 de mandate, cele 6 mandate rămase revenind partidul Şor.

Conform unor surse din partidul de guvernământ, Maia Sandu va propune vineri noul premier, care săptămâna viitoare îşi va prezenta Cabinetul şi pe 5 august acesta ar urma să fie supus votului de încredere al legislativului

Tags: Curtea ConstitutionalaPASrepublica moldovaVladimir Voronin
Categorii: Diaspora