X

Opoziţia din Venezuela l-a trimis pe STALIN la negocierile din Norvegia

Norvegia a afirmat vineri că a avut “contacte preliminare” cu reprezentanţi ai guvernului şi ai opoziţiei din Venezuela, confirmând recentele informaţii din presă privind iniţierea unei medieri între puterea şi opoziţia de la Caracas în vederea reglementării conflictului politic ce durează de patru luni, transmit AFP şi dpa, potrivit agerpres.

Aceste contacte au avut loc “în cadrul unei faze exploratorii” şi Norvegia îşi “reafirmă voinţa de a continua să susţină demersurile pentru o soluţie paşnică”, se precizează într-un comunicat al Ministerului de Externe de la Oslo.

Citeşte şi: Un F-16 american s-a prăbuşit în sudul Californiei – FOTO/VIDEO

În Venezuela, opozantul Juan Guaido a confirmat această informaţie, menţionând că delegaţi ai opoziţiei venezuelene au participat la o “mediere” în Norvegia în încercarea de a reglementa criza.

El a dat însă asigurări, în cadrul unei reuniuni politice la Caracas, că “nu au loc niciun fel de negocieri”.

În ce-l priveşte, preşedintele venezuelean Nicolas Maduro nu a confirmat aceste contacte, dar joi a afirmat că ministrul comunicaţiilor Jorge Rodriguez participă la o “misiune foarte importantă pentru pacea ţării în Europa”, de unde se va întoarce în curând.

Potrivit postului public de televiziune norvegian NRK, negocierile de la Oslo s-au desfăşurat într-un loc secret şi au durat mai multe zile, cele două delegaţii revenind la Caracas joi.

Citeşte şi: Jurnalist mexican ASASINAT în Playa del Carmen

Media a relatat că la discuţii au luat parte, din partea guvernului lui Maduro, ministrul comunicaţiilor Jorge Rodriguez şi guvernatorul provinciei Miranda, Hector Rodriguez, iar din partea opoziţiei fostul deputat Gerardo Blyde, fostul ministru Fernando Martinez Mottola şi vicepreşedintele parlamentului, Stalin Gonzalez.

Venezuela trece printr-o gravă criză economică şi politică, agravată după alegerea lui Maduro pentru un al doilea mandat, la scrutinul de acum un an, boicotat de opoziţie. Peste trei milioane de venezueleni s-au refugiat în străinătate din cauza hiperinflaţiei şi a lipsurilor. Opozantul de centru dreapta Juan Guaido s-a autoproclamat preşedinte interimar la 23 ianuarie, fiind recunoscut de circa 50 de state.

Tags: caracasFernando Martinez MottolaGerardo BlydeHector RodriguezJorge RodriguezJuan GuaidoMirandaNicolas MaduroNorvegiaOsloStalin GonzalezVenezuela
Categorii: Externe