Opoziţia elenă a depus o moţiune de cenzură împotriva guvernului conservator

Publicat:

Fostul premier grec şi lider al opoziţiei de stânga, Alexis Tsipras, a depus miercuri o moţiune de cenzură împotriva guvernului conservator al premierului Kyriakos Mitsotakis după ce a dezvăluit în faţa parlamentarilor că un ministru şi cinci militari au fost puşi sub supravegherea statului, informează AFP, potrivit agerpres.

Pentru a “sprijini democraţia” şi în urma unei anchete a unei autorităţi publice privind supravegherea unui ministru şi a cinci militari, “prim-ministrul nu mai poate rămâne” la putere, a declarat în faţa deputaţilor Alexis Tsipras, liderul Syriza.


Citeşte şi: Un mort şi mai mulţi răniţi într-un atac cu armă albă într-o biserică din sudul Spaniei – Black News

Votul asupra acestei moţiuni de cenzură ar trebui să aibă loc până vineri. El l-ar putea determina pe prim-ministru să anunţe alegeri anticipate, aşa cum solicită opoziţia de luni de zile, în timp ce scrutinul legislativ urmează oricum să fie organizat până în vară.

În Parlament, Alexis Tsipras l-a acuzat pe şeful guvernului şi liderul Noii Democraţii (ND) că este “creierul şi şeful acestei reţele infracţionale” ce vizează urmărirea de către serviciile de informaţii a personalităţilor de rang înalt.

Scandalul interceptărilor ilegale afectează guvernul elen încă de anul trecut. El s-a amplificat în iulie anul trecut, după ce Nikos Androulakis, europarlamentar şi lider al partidului socialist grec Pasok-Kinal, a dezvăluit că telefonul său a fost piratat cu ajutorul software-ului de spionaj Predator.

Mai mulţi politicieni şi jurnalişti au întreprins, de asemenea, acţiuni în justiţie, susţinând că au fost monitorizaţi de serviciile secrete.

Alexis Tsipras a dezvăluit în faţa deputaţilor că are “dovezi”, furnizate de Autoritatea Independentă pentru Securitatea Telecomunicaţiilor despre supravegherea ministrului Muncii Kostis Hadzidakis, a şefului Statului Major Konstantinos Floros, a şefului forţelor tereste, Haralambos Leloussis şi doi foşti oficiali militari.

Citeşte şi:Cui îi dai un deget, îţi ia toată mâna! După ce a primit tancuri, Zelenski cere acum Occidentului rachete cu rază lungă şi avioane de luptă – Black News

Tsipras a mai acuzat că Mitsotakis “a minţit cu bună ştiinţă” timp de şase luni şi “şi-a folosit întreaga greutate a autorităţii” pentru a împiedica adevărul să iasă la iveală.

Guvernul conservator dispune de o majoritate de 156 de deputaţi dintr-un total de 300 de parlamentari şi, teoretic, această moţiune de cenzură ar urma să fie respinsă. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.