X

Opoziția indoneziană cere ca victoria preşedintelui Joko Widodo în alegeri să fie anulată

Avocaţi ai opoziţiei din Indonezia au cerut vineri ca victoria preşedintelui Joko Widodo în alegeri să fie anulată, reclamând la Curtea Constituţională că rezultatul a fost obţinut prin ”fraudă electorală sistematică şi abuz de putere”, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Rezultatele oficiale publicate de Comisia Generală Electorală (KPU) luna trecută au arătat că Widodo l-a înfrânt pe Prabowo Subianto, general în rezervă, cu 11 puncte procentuale din peste 55% din voturi în alegerile din aprilie, dar adversarul său a refuzat să-şi recunoască înfrângerea.

Citește și : Publicaţia Die Welt susţine că UE ar trebui să se retragă din acordul cu Iranul după incidentele din Golful Oman

Disputa a provocat săptămâni de incertitudine în a treia cea mai mare democraţie din lume. Luna trecută au avut loc ciocniri violente între susţinători ai generalului Prabowo şi poliţie în centrul capitalei Jakarta după ce au fost anunţate rezultatele oficiale.

Opt persoane şi-au pierdut viaţa şi peste 900 au fost rănite în cursul protestelor. Poliţia a arestat zeci de presupuşi instigatori, între care un aliat al generalului Prabowo suspectat că era implicat în comploturi ce vizau asasinarea unor oficiali guvernamentali.

La începutul acestei săptămâni, Prabowo, care a ameninţat anterior cu proteste stradale, le-a cerut susţinătorilor săi să-şi menţină calmul şi să respecte procedurile Curţii Constituţionale.

Aproximativ 17.000 de poliţişti şi militari au fost desfăşuraţi pentru a preveni o repetare a violenţelor de luna trecută în timp ce Curtea Constituţională deliberează. “Cerem dreptate!”, se afla înscris pe o pancartă purtată în cadrul unui protest paşnic al susţinătorilor opoziţiei în apropiere de clădirea tribunalului.

Prabowo şi echipa de campanie a acestuia doresc ca instanţa să anuleze rezultatul oficial al alegerilor, să-i descalifice pe Widodo şi pe partenerul său în alegeri pe funcţia de vicepreşedinte sau să fie organizate noi alegeri. Curtea urmează să dea un verdict până la 28 iunie.

Citește și : Macron caută aliaţi la un mini-summit în sudul Europei

“Depunem o reclamaţie împotriva Comisiei Generale Electorale şi anularea deciziei acesteia privind rezultatul alegerilor prezidenţiale”, a declarat Bambang Widjojanto, avocat care îl reprezintă pe Prabowo.

Echipa juridică a opoziţiei a semnalat unele probleme în campania preşedintelui Widodo, finanţarea şi utilizarea aparatului de stat ca instrument de campanie şi susţine că rezultatul oficial al alegerilor a apărut din cauza unor “acţiuni ilegale, fraude şi abuz de putere care sunt structurate, sistematice şi masive”.

Agenţia de monitorizare a alegerilor a indicat anterior că nu a existat nicio dovadă de înşelăciune sistematică şi că observatorii independenţi au spus că alegerile au fost corecte şi libere. Reprezentanţi legali ai KPU şi ai echipei de campanie a preşedintelui Widodo au fost prezenţi la audiere în instanţă şi urmează să facă declaraţii vineri.

Comisia electorală indoneziană a anunţat luna trecută că Joko Widodo este câştigătorul alegerilor cu 55,5% din voturi, în timp ce adversarul său, generalul în rezervă Prabowo Subianto, a obţinut 44%.

Tags: Bambang WidjojantoCurtea ConstitutionalaJoko WidodoKPUpresedinte
Categorii: Știrile zilei