X

Opoziţia israeliană îl acuză pe Netanyahu că a “exagerat proporţiile unui incident” cu Hezbollah

Lidera opoziţiei israeliene Tzipi Livni l-a acuzat miercuri pe premierul Benjamin Netanyahu că a dramatizat în scopuri politice descoperirea de către armată a unor tuneluri ale Hezbollah destinate infiltrărilor în Israel, informează AFP, scrie Agerpres.

Tzipi Livni, care a fost ministru de externe în timpul războiului din 2006 împotriva Hezbollah, a declarat la radioul public israelian că, în pofida faptului că ea însăşi şi restul opoziţiei se bucură pentru descoperirea de către armată a acestor tuneluri şi pentru distrugerea lor, “proporţiile (incidentului) trebuie păstrate”.

Citește și : Un noi seism puternic zguduie Noua Caledonie

“Nu suntem într-o situaţie în care soldaţii noştri sunt în spatele liniilor inamice. Vorbim despre o activitate de inginerie pe teritoriul suveran al statului Israel”, a spus ea, acuzându-l pe Netanyahu că a “exagerat proporţiile incidentului”.

Israelul a anunţat marţi că a descoperit tuneluri ale Hezbollah infiltrate în teritoriul său dinspre Liban şi a lansat o operaţiune pentru distrugerea lor. Locotenent-colonelul Jonathan Conricus, purtător de cuvânt al armatei, a declarat că “tunelurile de atac” săpate de mişcarea şiită susţinută de Iran, principalul duşman al Israelului, nu erau încă operaţionale.

Banjamin Netanyahu, care îşi promovează imaginea de “Mister Securitate” pentru a-i seduce pe alegătorii israelieni, a intervenit marţi la televiziune pentru a explica ameninţarea, avându-l alături pe şeful statului-major al armatei, Gadi Eisenkot.

Netanyahu încearcă să-şi menţină coaliţia la putere după demisia ministrului apărării, Avigdor Lieberman, luna trecută, în urma unui armistiţiu controversat în Gaza, demisie care l-a lăsat cu o majoritate de un singur vot în parlament.

Premierul israelian este confruntat, de asemenea, cu probleme juridice tot mai mari, poliţia recomandând duminică inculparea lui şi a soţiei sale Sara pentru corupţie.

Citește și : NATO subliniază sprijinul în domeniul militar şi cel al securităţii pentru Libia

Tzipi Livni a estimat că Netanyahu a vrut să facă uitate criticile locuitorilor din sudul Israelului, care afirmă că el nu a reuşit să eradicheze ameninţările cu tiruri de rachete asupra localităţilor lor de către grupări armate palestiniene din Gaza. “Acesta este motivul pentru care el a transformat un eveniment de inginerie într-o operaţiune militară dramatică”, a spus ea.

Într-un interviu telefonic acordat unor jurnalişti străini, Tzipi Livni a estimat ulterior că membrii comunităţii internaţionale ar trebui să exercite mai multe presiuni asupra Libanului cu privire la activităţile Hezbollah.

Tags: Benjamin NetanyahucoruptieGadi EisenkotHezbollahisraelopozitieTzipi Livni
Categorii: Sinteze