X

Opoziţia parlamentară din Polonia denunţă ‘un registru al sarcinilor’ introdus de guvern

Opoziţia parlamentară din Polonia a denunţat luni o dispoziţie guvernamentală care îi obligă pe medicii curanţi să înscrie sarcinile într-un registru medical digital, ceea ce ar putea furniza, potrivit acesteia, “un nou instrument de represiune” împotriva femeilor, într-o ţară în care avortul este practic interzis, relatează AFP, potrivit agerpres

În virtutea unui ordin al ministrului sănătăţii, Adam Niedzielski, informaţii privind sarcina trebuie să figureze în acest registru alături de cele privind boli, trecute sau actuale, vizite medicale, tratamente sau grupa sanguină.

Citește și : Atacuri aeriene ale armatei ruse au loc în nordul și estul Ucrainei

Potrivit ministerului, astfel de informaţii îi vor permite oricărui medic să ajute pacientele, atât în Polonia, cât şi în străinătate, în alte state ale UE.

Deputata liberală Kamila Gasiuk-Pihowicz a declarat însă presei că acest registru a apărut “pentru a putea persecuta şi controla femeile poloneze, a crea un nou instrument de represiune, de control, de influenţă politică a statului asupra vieţilor noastre, sănătăţii noastre, familiilor noastre”.

“Într-o altă epocă, transferul unor astfel de informaţii în sistem nu ar fi provocat îngrijorări, dar, în situaţia actuală, este vorba pentru noi despre un semnal fără echivoc al unei noi tentative a statului de a se amesteca în viaţa femeilor”, a declarat Joanna Pietrusiewicz, preşedinta unei fundaţii care apără drepturile femeilor, citată de cotidianul Gazeta Wyborcza.

Opoziţia şi experţii subliniază că, pe lângă personalul medical, accesul la registrul digital medical poate fi obţinut de parchetul controlat de populiştii naţionalişti la putere şi că acesta poate influenţa decizia unui tribunal, într-o ţară în care încălcări ale statului de drept au fost constatate în mai multe rânduri de instanţele europene.

Potrivit deputatei Katarzyna Lubnauer, “de şase ani, bucată cu bucată, drepturile reproductive ale femeilor sunt restrânse” în Polonia.

Citește și : Președintele Uniunii Africane: Putin s-a arătat dispus să deblocheze exporturile de cereale ucrainene

“Mai întâi, se introduce contracepţia de urgenţă cu reţetă medicală (…), apoi fecundarea in vitro nu mai este finanţată de la bugetul de stat, (…) apoi intervine acest verdict brutal al Curţii constituţionale”, care a interzis, în octombrie 2020, avortul în caz de malformaţii grave ale fătului, a enumerat ea.

În virtutea legii, o femeie care face avort nu este urmărită de justiţie, spre deosebire de medicul care a efectuat procedura sau de persoanele care l-au ajutat.

Tags: Adam NiedzielskiPoloniaregistru medicalsarcini
Categorii: Diaspora