X

Opoziţia politică din Africa de Sud a format o coaliţie pentru a înlătura de la putere Congresul Naţional African

Opoziţia politică din Africa de Sud s-a grupat într-o coaliţie al cărei scop este înlăturarea partidului istoric aflat la putere, ANC (Congresul Naţional African), la alegerile generale de anul viitor, a anunţat luni gruparea de şapte partide, potrivit AFP, scrie agerpres.  

‘Pentru prima dată după 1994, partidul la putere ar urma să îşi piardă majoritatea’, au declarat într-un comunicat comun partidele reunite în spatele primei mişcări de opoziţie, Alianţa Democratică (DA).

Citește și : Nu va exista o nouă mobilizare în Rusia pentru a înlocui membrii Wagner

‘Alegerile din 2024 oferă o ocazie fără precedent poporului sud-african de a alege un nou guvern, capabil să scoată ţara din crizele multiple cu care se confruntă’, afirmă comunicatul, cu referire la climatul economic şi social sumbru în prezent în prima putere industrială a continentului.

Scorul ANC la urne este în scădere de un deceniu. Partidul fondat de Nelson Mandela se confruntă cu o nemulţumire în creştere din cauza şomajului endemic, a inegalităţilor tot mai mari şi a unei grave crize de electricitate.

Opoziţia nu a reuşit totuşi niciodată un rezultat semnificativ, DA adunând doar 20% din voturi la alegerile locale în 2021.

Anumite sondaje prevăd un scor de sub 50% pentru ANC anul viitor. Partidul a coborât pentru prima oară sub acest prag în 2021.

Al treilea partid din Africa de Sud, Combatanţii libertăţii economice (EFF, stânga radicală), nu face parte din coaliţia de opoziţie, ai cărei şefi de partide se vor reuni la Johannesburg în zilele de 16 şi 17 august.

Citește și : Un birou internaţional de anchetă privind invazia rusă în Ucraina se deschide luni la Haga

 

Preşedintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a fost reconfirmat în fruntea ANC în decembrie. Ramaphosa, în vârstă de 70 de ani, este asigurat de un al doilea mandat în caz de victorie a partidului său.

Tags: Africa de SudANCDAguvern
Categorii: Politică