X

Opoziția siriană îl face responsabil pe Bashar al-Assad pentru terorismul din țară

Opoziţia siriană consideră că înfrângerea terorismului în Siria este imposibilă fără înlăturarea regimului actualului preşedinte Bashar al-Assad, apreciind că trebuie combătută rădăcina problemei, relatează vineri dpa, potrivit agerpres.

Nu este suficient să tratezi doar simptomele unei boli, a declarat la Istanbul, pentru dpa, negociatorul şef al opoziţiei siriene, Nasr al-Hariri. “Terorismul nu va dispărea fără a ţinti rădăcinile sale. Acesta a apărut ca urmare a oprimării, crimelor şi haosului (create de) regimul lui Al-Assad”, a precizat opozantul sirian.

Citește și: O delegație a Parlamentului European pleacă în Venezuela

Gruparea teroristă Stat Islamic şi-a pierdut aproape toate fostele bastioane din Siria. Trupele conduse de Unităţile de Protecţie ale Poporului Kurd (YPG) luptă în prezent împotriva ultimei redute a islamiştilor din estul Siriei.

Al-Hariri conduce, de la Istanbul, opoziţia siriană în exil şi are o relaţie strânsă cu autorităţile din Turcia, împărtăşind viziunea Ankarei, care consideră YPG o organizaţie teroristă.

Opoziţia insistă pentru o soluţionare politică a crizei siriene, fără de care, apreciază Al-Hariri, toţi banii cheltuiţi pentru combaterea grupării Stat Islamic ar fi irosiţi. “Atunci (Statul Islamic) va apărea din nou, într-un alt loc şi sub o altă formă”, a adăugat el.

Citește și: Congresul american aprobă bugetul și evită un nou shutdown

Liderul opoziţiei siriene nu are multe aşteptări în ceea ce priveşte intenţia de constituire a unei comisii constituţionale siriene, estimând că acest pas nu va conduce la o soluţie politică. “După toate încercările politice ale Rusiei de perturbare a procesului politic … suntem convinşi că (această) comisie va fi moartă înainte chiar de a se fi născut”, a explicat el.

Aliaţii guvernului de la Damasc, Rusia şi Iran, au readus în discuţie, alături de Turcia, ideea constituirii unui comisii constituţionale, la reuniunea la nivel înalt a preşedinţilor celor trei state, desfăşurată joi la Soci. Nu s-a stabilit, până în prezent, modul său de constituire, dar se aşteapă ca aceasta să funcţioneze sub îndrumarea ONU. 

Tags: bashar al assadNasr al-HaririopozitiesiriaterorismturciaUnităţile de Protecţie ale Poporului Kurd (YPG)
Categorii: Știrile zilei