X

Opoziţia tunisiană îi cere preşedintelui Kais Saied să demisioneze imediat, după alegerile cu absenteism de 92% de sâmbătă

Şeful principalei coaliţii de opoziţie din Tunisia i-a cerut preşedintelui Kais Saied “să plece imediat”, după fiasco-ul alegerilor legislative de sâmbătă, menite să reînnoiască Parlamentul şi marcate de o rată de absenteism masiv de peste 92%, relatează AFP, potrivit agerpres.  

Într-o convorbire telefonică de duminică, preşedintele Frontului salvării naţionale (FSN), Ahmed Nejib Chebbi, a estimat că acest scrutin “arată că foarte foarte puţini tunisieni cauţionează demersul lui Kais Saied”.

Citește și : Coreea de Nord a lansat două rachete balistice în Marea Japoniei

“Este o mare dezavuare populară pentru acest proces” declanşat prin suspendarea Parlamentului şi demiterea prim-ministrului pe 25 iulie 2021, înainte de a acapara toate atribuţiile, a adăugat Chebbi.

“92% au întors spatele procesului ilegal care ridiculizează Constituţia” şi votul de sâmbătă a fost, potrivit lui Chebbi, precedat de “o mare dezavuare internaţională” cu prilejul recentei vizite a preşedintelui Saied în SUA, unde procesul politic pe care l-a declanşat a fost dezaprobat.

“Procesul politic este dezavuat intern şi extern”, a declarat Chebbi, preşedintele FSN, din care face parte mişcarea de inspiraţie islamistă Ennahdha, duşmanul declarat al preşedintelui Saied şi fostul partid majoritar în Parlament timp de zece ani după revoluţia tunisiană din 2011.

El a făcut apel la celelalte formaţiuni politice “să se înţeleagă asupra nominalizării unui înalt magistrat” capabil “să supervizeze un nou scrutin prezidenţial”.

După lovitura sa de forţă şi suspendarea şi apoi dizolvarea Parlamentului în martie, denunţate de opoziţie ca o “lovitură de stat”, preşedintele Saied a obţinut adoptarea în această vară a unei constituţii care reduce drastic prerogativele parlamentului.

El a reformat şi modul de organizare al scrutinului de sâmbătă pentru legislative, interzicând orice afiliere politică pentru candidaţi, în majoritate necunoscuţi, ceea ce din punctul de vedere al experţilor a contribuit la prăbuşirea ratei de participare.

Majoritatea partidelor, între care şi partidul de opoziţie anti-islamist al lui Abir Moussi, au boicotat scrutinul.

Potrivit liderului FSN, al treilea factor de dezavuare este amânarea decisă săptămâna trecută de către FMI a unui nou credit de 2 miliarde de dolari pentru Tunisia.

Citește și : Iranul ameninţă cu blocarea permanentă a aplicaţiilor WhatsApp şi Instagram

Acest al patrulea credit în zece ani a făcut obiectul unui acord preliminar la jumătatea lui octombrie, dar trebuie aprobat defnitiv de Consiliul de Administraţie al FMI.

Tunisia traversează o gravă criză economică, accentuată de războiul din Ucraina, comentează AFP.

Tags: ChebbiKais SaiedparlamentSUATunisia
Categorii: Sinteze