Opoziţia turcă dă vina pe Erdogan pentru dezastrul provocat de seismele puternice

Publicat:

Principalul partid de opoziţie din Turcia, Partidul Republican al Poporului (Cumhuriyet Halk Partisi/CHP, social-democrat) l-a acuzat marţi pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan pentru amploarea devastatoare a cutremurelor de luni, îndemnându-i pe primarii săi să îi ajute pe cei afectaţi, chiar dacă trebuie să se confrunte cu puterea statului, relatează EFE, potrivit agerpres.

‘Refuz să mă aliniez guvernului’, a declarat într-un mesaj video şeful CHP, Kemal Kilicdaroglu, referindu-se la apelurile partidului de guvernământ AKP (Partidul Justiţiei şi Dezvoltării) care a îndemnat la unitate naţională după seria de cutremure ce au provocat până în prezent moartea a peste 9.500 de persoane în Turcia.


Citeşte şi: Incendiu de proporţii în portul Iskenderun din Turcia – VIDEO – Black News

Subliniind că CHP nu va accepta obstacolele birocratice impuse municipalităţilor controlate de opoziţie în distribuirea ajutoarelor, el i-a încurajat pe primarii din partidul său să acţioneze pe cont propriu.

‘Dacă vă pun obstacole birocratice, faceţi-o oricum, nu ascultaţi. Dacă sunteţi arestaţi pentru că au găsit pâine şi pături pentru oameni la voi, atunci să vă aresteze’, le-a transmis Kilicdaroglu edililor şi responsabililor regionali ai partidului său.

Potrivit CHP, în unele districte afectate de cutremur, partidul de guvernământ AKP intervine în distribuirea ajutoarelor dacă acestea provin din municipalităţi controlate de social-democraţi, afirmând că nu o pot face în calitate de ‘ajutor municipal’, întrucât ajutoarele trebuie distribuite doar ca ‘ajutor de stat’.

Citeşte şi: Moscova cere ambasadei americane să NU se amestece în afacerile interne ale Rusiei – Black News

‘Vom face ca ajutorul necesar să ajungă cât mai repede posibil acolo unde este cea mai mare nevoie de el. Nu ne mai interesează politica Saray (palatul prezidenţial), nici activităţile lor de relaţii publice, nici ştirile lor false’, a declarat liderul opoziţiei.

‘Daţi-mi voie să o spun foarte clar. Dacă există un responsabil principal pentru acest proces, acesta este Erdogan. Acesta este guvernul care de 20 de ani nu a pregătit ţara pentru cutremur’, a concluzionat Kilicdaroglu, posibil candidat la alegerile prezidenţiale din Turcia preconizate pentru 14 mai, care vor avea loc concomitent cu cele legislative.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.