Opt foşti militari bosniaci, arestaţi pentru crime de război

Publicat:

Opt foşti militari bosniaci au fost arestaţi joi, suspectaţi de crime de război comise împotriva unor civili şi prizonieri militari croaţi în timpul conflictului intercomunitar din anii 1990, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Acestor foşti ofiţeri şi membri ai forţelor bosniace (musulmane) cu vârste între 45 şi 65 de ani li se reproşează asasinarea a două femei şi a cel puţin 12 militari croaţi deţinuţi în satul Krizancevo Selo, în Bosnia Centrală, a anunţat procuratura într-un comunicat.


Citește și : Fâşia Gaza: Militant islamist palestinian, împuşcat mortal de armata israeliană

Localitatea a fost atacată la 22 decembrie 1993 de forţele bosniace şi de membri ai unei unităţi de mujahedini, combatanţi musulmani străini veniţi în sprijinul bosniacilor în perioada conflictului (1991-1995, 100.000 de morţi).

În aceeaşi zi, 34 de militari deţinuţi şi civili croaţi, printre care femei şi bătrâni, au fost ucişi în satul respectiv.

Alţi vreo 30 de militari deţinuţi au fost transferaţi mai întâi într-o tabără a mujahedinilor, apoi la Zenica (centru). Toţi au fost ucişi.

Cadavrele “purtau urme de tortură şi mutilări”, potrivit procuraturii.

Citește și : Donald Trump va absenta de la Forumul de pace de la Paris

La 25 de ani după această crimă, una dintre cele mai grave comise împotriva croaţilor în timpul războiului din Bosnia, niciun responsabil nu a fost condamnat.

Deşi aliaţi contra forţelor sârbilor din Bosnia, croaţii şi bosniacii s-au aflat în stare de război 11 luni în 1993 şi 1994.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.