X

Opt mercenari moldoveni, condamnaţi la ani grei de închisoare

Opt cetăţeni moldoveni care au participat alături de rebelii proruşi la conflictul din estul Ucrainei au fost condamnaţi la închisoare, a anunţat joi procurorul-general al Republicii Moldova, Eduard Harunjen, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Adresându-se parlamentarilor de la Chişinău, Harunjen a spus că cetăţenii moldoveni care lucrează în Rusia sunt expuşi riscului de a fi atraşi în conflictul din estul Ucrainei, care s-a soldat cu peste 10.000 de morţi începând din 2014.

Citeşte şi: Tragedie aeriană în SUA. Nouă oameni au murit – VIDEO

”Acest lucru se întâmplă atunci când fraţi, taţi şi soţi pleacă departe pentru a lucra în ţările estice şi acolo ei sunt recrutaţi de grupări militare. Uneori mor acolo, alteori ei vin acasă, dar mâinile lor sunt pline de sânge”, a spus oficialul moldovean.

Un număr de 25 cetăţeni moldoveni încă se află pe liste internaţionale cu persoane date în urmărire în legătură cu conflictul din estul Ucrainei, a adăugat el.

Relaţiile dintre Republica Moldova şi Rusia au ajuns la un nivel minim după scandalul de anul trecut, când cele două ţări au recurs la expulzări reciproce de diplomaţi. La acea vreme, mai multe surse au declarat pentru Reuters că scandalul a avut parţial legătură cu încercările Moscovei de a recruta combatanţi din Republica Moldova pentru conflictul din Ucraina.

Conflictul din estul Ucrainei a izbucnit după înlăturarea preşedintelui prorus Viktor Ianukovici şi anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia. Moscova susţine politic insurgenţii, dar respinge acuzaţiile Occidentului conform cărora ea înarmează şi trimite combatanţi pentru a-i ajuta pe separatiştii proruşi. 

Citeşte şi: Aproape 200 de poliţişti mexicani, mână-n mână cu crima organizată

Tags: chisinauEduard Harunjenrebeli prorusirepublica moldovarusiaucraina
Categorii: Diaspora