Opt ofiţeri turci care au fugit în Grecia vor să se mute într-o altă ţară europeană

Publicat:

Opt ofiţeri turci care au fugit în Grecia după lovitura de stat eşuată din 2016 în Turcia vor să se mute într-o altă ţară europeană, temându-se că vor fi prinşi de agenţi turci, au declarat miercuri avocaţii lor, relatează France Presse, potrivit agerpres.

“Ei se tem să rămână în Grecia”, a afirmat într-o conferinţă de presă Nikos Alivizatos, jurist şi profesor de drept constituţional la Universitatea din Atena, membru al echipei de sprijin pentru aceşti ofiţeri.


Citește și : Rusia susţine o propunere a UE de a organiza o reuniune pe tema acordului nuclear cu Iranul

Cei opt militari au aterizat cu elicopterul în nordul Greciei la 16 iulie 2016, în ziua următoare puciului eşuat din Turcia. Doi dintre ei au primit deja azil, însă statul grec a făcut apel. Consiliul de Stat trebuie să decidă în curând soarta lor şi această decizie va fi valabilă şi pentru ceilalţi şase.

Dacă li se acorda azil, ei ar trebui să primească documente de călătorie ce le vor permite să se instaleze în alte ţări, a explicat Alivizatos.

Chiar şi în cazul respingerii cererilor lor de azil, cei opt ofiţeri nu pot fi predaţi ţării lor de origine, întrucât Curtea Supremă din Grecia a refuzat în ianuarie extrădarea lor, pe motiv că “independent de vinovăţia lor (presupusă), drepturile le sunt în pericol în Turcia”.

Cazul a tensionat relaţiile dintre cei doi vecini. Un nou incident a agravat şi mai mult tensiunile atunci când Turcia a arestat în martie şi plasat în detenţie doi soldaţi greci care, potrivit Atenei, au trecut din greşeală graniţa în timpul unei patrule.

Citește și : SUA: O comisie a Senatului aprobă numirea Ginei Haspel la conducerea CIA

Grecia cere de atunci eliberarea lor, refuzând un schimb cu cei opt militari turci propus la 21 aprilie de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Numărul solicitanţilor de azil turci în Grecia a crescut în ultimii doi ani, ajungând de la 189 în 2016 la 1.827 anul trecut, potrivit unui ONG.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O peșteră care ar putea adăposti astronauți, descoperită sub Marea Liniștii de pe Lună

O peșteră care ar putea adăposti astronauți, descoperită sub Marea Liniștii de pe Lună Pe măsură ce luna plină strălucește pe cerul nopții în acest...

Un angajat al Crucii Roșii Germane a fost condamnat la moarte în Belarus

Un angajat al Crucii Roșii Germane a fost condamnat la moarte în Belarus La sfârșitul lunii iunie, Tribunalul Regional Minsk l-a condamnat la moarte pe...

Franța a interzis jurnaliștilor și fizioterapeuților din Rusia și Belarus să participe la Jocurile Olimpice

Franța a interzis jurnaliștilor și fizioterapeuților din Rusia și Belarus să participe la Jocurile Olimpice Autoritățile din Franța, temându-se de posibili „spioni”, au refuzat accesul...

Barcelona va majora taxa pentru pasagerii navelor de croazieră care fac escală în oraş

Barcelona va majora taxa pentru pasagerii navelor de croazieră care fac escală în oraş Barcelona va majora taxa plătită de pasagerii navelor de croazieră care...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.