Orășelul din Suedia unde îți poți cumpăra teren cu prețul unei cafele

Publicat:

Orășelul din Suedia unde îți poți cumpăra teren cu prețul unei cafele

Am auzit cu toții de case scoase la vânzare în sudul Europei pentru prețul unei cești de cafea. Acum, o țară din nordul Europei aplică un sistem similar: vinde terenuri pentru doar câțiva cenți. Götene, la 320 km sud-vest de Stockholm, vinde 29 de parcele de teren la prețuri începând de la doar 1 coroană (9 eurocenți) pe metru pătrat.

Götene, o zonă rurală cu 5.000 de locuitori în orașul principal și 13.000 în municipalitatea extinsă, reprezintă Suedia în toată frumusețea nordică. Este situată pe malul lacului Vänern, nu numai cel mai mare lac din Suedia, ci și cel mai mare din Scandinavia și din întreaga UE. Doar Rusia are lacuri mai mari pe continentul european, potrivit stiripesurse.


Citește și: Mai marii Europei s-au înţeles: Ursula von der Leyen rămâne şefa Comisiei Europene

Pentru excursioniști, Götene are și un mic munte în apropiere – Kinnekulle. Este, de asemenea, gazda a două situri UNESCO: Geoparcul Platåbergens și Arhipelagul Lacului Vänern și Biosfera Muntelui Kinnekulle. Așadar, de ce ar fi nevoie ca un oraș atât de idilic să organizeze o vânzare de urgență a terenurilor sale?

„A devenit o senzație”

Primarul Johan Månsson spune că este vorba de o combinație între recesiunea economică actuală și scăderea populației rurale. „Piața imobiliară este în prezent foarte lentă în regiunea noastră și în Suedia în general din cauza ratelor ridicate ale dobânzilor și a unei mici recesiuni, așa că am vrut să dăm un impuls pieței”, a declarat el pentru CNN.

„Vedem, de asemenea, rate scăzute ale natalității și o populație îmbătrânită, așa că trebuie să facem ceva, să aducem mai mulți oameni aici”. Månsson a declarat că a decis să vândă 30 de parcele pentru o sumă simbolică, alegând terenuri care au fost „pe piață de foarte mulți ani” fără a fi vândute. „Ne-am gândit de ce nu, este o situație extraordinară care necesită măsuri extraordinare. Așa că am făcut-o, iar acum a devenit o senzație, nu știu ce să spun”, adaugă primarul.

Sistemul a fost lansat luna trecută, cu aproximativ 30 de cumpărători interesați, a declarat Månsson. Patru dintre aceștia au cumpărat parcele la prețul de o coroană pe metru pătrat. Mărimea parcelelor a variat între 700 și 1.200 de metri pătrați. De atunci, spune el, lucrurile au luat amploare.

„A devenit viral și am avut mii și mii de solicitări la centrala noastră telefonică”, a spus el.
„Avem doi oameni la centrala telefonică din primărie și au transpirat foarte tare în ultimele zile. Practic, suntem în stare de criză”, adaugă acesta.

Din cauza cererii fără precedent – Månsson spune că au existat apeluri din întreaga lume – autoritățile au suspendat procesul de licitație până la începutul lunii august pentru a stabili cum să procedeze. Atunci când va fi reluat, este probabil să se organizeze o licitație pentru teren, în loc să se vândă terenul pentru doar 1 coroană pe metru pătrat (prețul mai mic se aplică doar dacă nimeni altcineva nu dorește terenul).

Citește și: Rusia interzice trei posturi TV din România

Månsson spune că, de obicei, construirea unei case costă între 3 și 4 milioane de coroane, adică 280.000 – 375.000 de dolari. Terenurile costă de obicei în jur de 500.000 de coroane, adică 47.000 de dolari.

Până în prezent, oricine poate cumpăra un teren – nu trebuie să fie rezident în Suedia sau să se angajeze să locuiască acolo permanent. Dar orașul ar putea fi nevoit să revizuiască regulile, a spus el. Și, desigur, construirea unei case nu îți dă dreptul să locuiești în ea cu normă întreagă. Regulile privind vizele țin de guvern. Singura cerință a orașului este ca lucrările de construcție ale casei să înceapă în termen de doi ani de la cumpărarea terenului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Andrei Spînu: Cea mai mare realizare a mea este că am scăpat Moldova de șantajul energetic al Kremlinului

Andrei Spînu: Cea mai mare realizare a mea este că am scăpat Moldova de șantajul energetic al Kremlinului Andrei Spînu consideră că realizarea cea...

Statele Unite anunţă un nou ajutor militar de 2,3 miliarde de dolari pentru Ucraina

Statele Unite anunţă un nou ajutor militar de 2,3 miliarde de dolari pentru Ucraina Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a anunţat marţi un nou...

Kasparov: R.Moldova, care are alegeri prezidenţiale în octombrie, este o ‘ţintă naturală’ a Rusiei

Kasparov: R.Moldova, care are alegeri prezidenţiale în octombrie, este o 'ţintă naturală' a Rusiei Fostul campion mondial la şah Garry Kasparov, devenit în ultimii ani...

Cireșele din Moldova gata pentru export datorită unei noi linii automatizate de sortare și ambalare a fructelor

Cireșele din Moldova gata pentru export datorită unei noi linii automatizate de sortare și ambalare a fructelor Producătorii de cireșe din Republica Moldova își pot...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.