Oraşul irlandez din care ‘se trage’ Joe Biden, implicat total în susţinerea candidatului democrat

Publicat:

La aproape 5.000 de kilometri est de Casa Albă, un portret al candidatului democrat la preşedinţia americană Joe Biden a fost amplasat deasupra casei strămoşilor lui din Ballina, un oraş situat pe coasta vestică a Irlandei. Acolo, rude îndepărtate şi rezidenţi se declară mândri să vadă că un politician provenit din comunitatea lor îl sfidează pe Donald Trump, informează AFP, potrivit agerpres.

“Evident, îl susţinem total pe Joe Biden”, a declarat Laurita Blewitt, o verişoară îndepărtată a candidatului democrat. “Avem o legătură familială, o prietenie, o relaţie cu el”, a adăugat rezidenta irlandeză, în vârstă de 37 de ani.


Citeşte şi: Pandemia de COVID-19 şi corupţia, printre cele mai aprinse teme la ultima dezbatere Trump-Biden

Specialista în genealogie Megan Smolenyak a identificat originea familiei lui Joe Biden în comitatul Louth, situat în estul ţării, dar şi la Ballina, un oraş cu 10.000 de locuitori, presărat cu faţede viu colorate şi traversat de râul Moy.

În 1851, stră-stră-străbunicul politicianului american, Edward Blewitt, pleca la New York alături de alţi reprezentanţi ai diasporei irlandeze pentru a scăpa de sărăcia din tărâmul natal.

În pofida numeroşilor ani care au trecut de atunci, familia Biden a păstrat legătura cu oraşul Ballina.

Joe Biden, în vârstă de 77 de ani, a vizitat Ballina de două ori: mai întâi în 2016, când a fost întâmpinat de numeroşi rezidenţi veniţi să îl vadă pe vicepreşedintele american din perioada celui de-al doilea mandat al lui Barack Obama, apoi în 2017, cu ocazia unei vizite la un centru medical regional, la doi ani după decesul unuia dintre fiii lui, Beau, din cauza unui cancer.

În plus, oraşul Ballina este înfrăţit cu Scranton, localitatea din statul american Pennsylvania în care Joe Biden s-a născut în 1942.

“Înscrisă în sufletul meu”

Joe Biden a scris la un moment dat într-un text că, atunci când va muri, “nord-estul Pennsylvaniei va fi înscris în inima mea”. “Dar Irlanda va fi înscrisă în sufletul meu”, a adăugat politicianul democrat.

El nu este însă singurul politician american de prim rang care are origini irlandeze. John F. Kennedy, Richard Nixon, Barack Obama şi mulţi alţii revendică la rândul lor legături cu Irlanda, supranumită “insula de smarald”.

Ronald Reagan şi Barack Obama – care are legături familiale îndepărtate cu localitatea Moneygall din comitatul Offaly – au vizitat ţara strămoşilor lor şi nu au ratat ocazia de a bea o halbă cu bere într-un bar local.

După călătoria întreprinsă de Barack Obama în 2011, a fost inaugurată “Plazza Barack Obama” – o benzinărie situată la ieşirea 23 de pe autostrada Dublin-Limerick.

Parcursul acestor personalităţi ilustrează mitul “visului american”: familii care fug din calea sărăciei pentru a începe o viaţă nouă şi plină de oportunităţi în Statele Unite.

Legături solide

Pentru naţiunea irlandeză, această diasporă americană reprezintă un atu diplomatic deloc neglijabil.

Zece procente dintre americani îşi revendică origini irlandeze, adică aproximativ 31 de milioane de persoane, o cifră de şase ori mai mare decât populaţia de 5 milioane de locuitori ai Irlandei.

Aceste legături istorice i-au determinat pe politicienii americani să joace rolul unor mediatori pentru a pune capăt celor trei decenii de tulburări sociale care au însângerat provincia britanică a Irlandei de Nord până la semnarea Acordului de la Belfast din 1998.

Recent, Joe Biden a declarat că guvernul de la Londra nu va putea să semneze un acord comercial post-Brexit cu Washingtonul dacă acel acord din 1998 şi principiul unei absenţe a frontierei fizice între Irlanda şi Irlanda de Nord nu vor fi respectate.

“Legăturile dintre Irlanda şi Statele Unite sunt incredibil de solide”, a afirmat un consilier local din Ballina, Mark Duffy, care consideră că aceste legături oferă micului oraş irlandez o importanţă suplimentară pe scena internaţională.

Divizări

Campania electorală tensionată şi divizările dintre familiile Trump şi Biden au fost “exportate” şi în Irlanda.

Joe Blewitt spune că a plătit preţul generat de o astfel de situaţie. Acest instalator, verişor de gradul al treilea cu Joe Biden, şi-a decorat furgoneta cu un mesaj care face trimitere la campania prezidenţială din Statele Unite: “Joe Biden pentru Casa Albă şi Joe Blewitt pentru casa voastră”.

El a primit însă mai multe mesaje pline de ură, inclusiv un apel telefonic agresiv. “Trump va fi preşedinte!”, i-a transmis o voce cu accent american.

Citeşte şi: Putin a dispus personal trimiterea lui Alexei Navalnâi în Germania

“Există enorm de multă ură”, a adăugat irlandezul, în vârstă de 41 de ani.

“Când vizitez Statele Unite, constat că această ţară nu mai este locul primitor din trecut”, declară, dezamăgită, Laurita, care a mers la Las Vegas în luna februarie şi a făcut campanie pentru ca Joe Biden să fie desemnat candidatul Partidului Democrat la alegerile prezidenţiale americane.

Ea spune că îşi doreşte un rezultat favorabil la finalul scrutinului: “Sper că vom putea să sărbătorim aici, pe 3 noiembrie”. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

Sondaj – Kamala Harris şi Donald Trump stagnează în intenţiile de vot, cu o lună înainte de alegeri

Sondaj - Kamala Harris şi Donald Trump stagnează în intenţiile de vot, cu o lună înainte de alegeri Cu o lună înainte de alegerile prezidenţiale...

Prețurile petrolului au avut cea mai mare creștere săptămânală din ultimii aproape doi ani, din cauza tensiunilor din Orientul Mijlociu

Prețurile petrolului au avut cea mai mare creștere săptămânală din ultimii aproape doi ani, din cauza tensiunilor din Orientul Mijlociu Prețurile petrolului au înregistrat cea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.