Orban i-a informat pe liderii europeni că Trump va cere Ucrainei să facă pace cu Rusia

Publicat:

Orban i-a informat pe liderii europeni că Trump va cere Ucrainei să facă pace cu Rusia

Donald Trump va solicita rapid negocieri de pace între Rusia şi Ucraina dacă va câştiga alegerile prezidenţiale americane din noiembrie şi a elaborat “planuri bine fundamentate” în acest sens, susţine într-o scrisoare adresată liderilor europeni premierul ungar Viktor Orbán după discuţii private avute cu candidatul republican, potrivit Financial Times.

Citeşte şi: Partidul Republican îl nominalizează oficial pe Trump drept candidatul său la preşedinţie – Stiripesurse.md


Această perspectivă înseamnă că UE ar trebui să redeschidă comunicarea diplomatică directă cu Rusia şi să înceapă negocieri “la nivel înalt” cu China pentru a găsi o soluţie paşnică la războiul din Ucraina, a afirmat premierul ungar într-o scrisoare confidenţială adresată liderilor UE în urma consultărilor avute la Moscova şi Beijing.

Orban i-a informat pe liderii europeni că Trump va cere Ucrainei să facă pace cu Rusia

“Nu ne putem aştepta la nicio iniţiativă de pace din partea lui (Trump) până la alegeri. Cu toate acestea, pot afirma cu siguranţă că, la scurt timp după victoria sa în alegeri, el nu va aştepta până la învestire, ci va fi gata să acţioneze imediat ca un broker de pace”, a scris Orbán în scrisoarea sa trimisă preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, şi altor lideri ai UE. “El are planuri detaliate şi bine fundamentate în acest sens”, a adăugat liderul maghiar.

Aceasta înseamnă că UE ar trebui să anticipeze schimbarea politicii SUA, a spus Orbán, şi fie să îmbrăţişeze necesitatea unor negocieri imediate între Rusia şi Ucraina, fie să îşi asume mai multe responsabilităţi pentru finanţarea apărării Ucrainei.

Orban i-a informat pe liderii europeni că Trump va cere Ucrainei să facă pace cu Rusia

“Sunt mai mult decât convins că, în cazul probabil al victoriei preşedintelui Trump, proporţia sarcinii financiare între SUA şi UE se va schimba semnificativ în defavoarea UE în ceea ce priveşte sprijinul financiar pentru Ucraina”, a avertizat Orbán în scrisoarea sa.

“Strategia noastră europeană în numele unităţii transatlantice a copiat politica pro-război a SUA”, a scris Orbán. “Nu am avut până acum o strategie europeană suverană şi independentă sau un plan de acţiune politică. Propun să discutăm dacă continuarea acestei politici este raţională în viitor”, le-a transmis Orban liderilor europeni în scrisoare.

Orbán a mai afirmat în scrisoare că, pe baza discuţiilor sale recente cu preşedintele rus Vladimir Putin, preşedintele chinez Xi Jinping şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, “observaţia generală” a fost “că intensitatea conflictului militar va creşte radical în viitorul apropiat”.

Orban i-a informat pe liderii europeni că Trump va cere Ucrainei să facă pace cu Rusia

Deplasările lui Orban la Putin, Xi şi Trump din ultimele două săptămâni, în timp ce Ungaria deţine preşedinţia rotativă a UE, i-au şocat pe aliaţii săi din blocul european şi din NATO. Mulţi se tem că sprijinul lui Orbán pentru un acord de pace în timp ce Rusia controlează încă o mare parte din estul Ucrainei face jocul Kremlinului şi subminează hotărârea Occidentului de a sprijini integritatea teritorială a Kievului.

Biroul lui Orbán a refuzat să comenteze, când a fost contactat de Financial Times, care a văzut scrisoarea lui Orban. La rândul său, echipa de campanie a lui Trump nu a răspuns deocamdată la o cerere de comentarii.

JD Vance, senatorul republican din Ohio pe care Trump l-a ales luni drept coechipierul său, s-a folosit de un articol de opinie publicat în februarie în FT pentru a solicita Europei să îşi asume o sarcină mai mare în sprijinirea Ucrainei.

Orban i-a informat pe liderii europeni că Trump va cere Ucrainei să facă pace cu Rusia

Premierul ungar a fost mult timp cel mai pro-rus lider din UE, criticând sancţiunile occidentale împotriva Moscovei şi sprijinul militar acordat Ucrainei şi cerând în acelaşi timp încetarea focului şi negocieri de pace. Acest lucru este în contrast cu poziţia comună a UE, potrivit căreia ar trebui să sprijine apărarea Ucrainei şi că numai Kievul poate decide când să deschidă negocierile cu Rusia.

El le-a spus liderilor UE: “Putem găsi o fereastră de oportunitate cu o bază morală şi raţională puternică pentru a începe un nou capitol în politica noastră . . . (şi) să facem un efort pentru a reduce tensiunile şi/sau a crea condiţiile pentru o încetare temporară a focului şi/sau pentru a începe negocieri de pace”.

Descrierea lui Orbán a planului de pace al lui Trump pentru Ucraina coincide cu un document de politică privind conflictul, scris de doi aliaţi ai fostului preşedinte, care se aşteaptă să ocupe funcţii de conducere în domeniul securităţii naţionale în cadrul administraţiei sale, dacă acesta va câştiga alegerile din noiembrie din SUA.
Planul elaborat de Keith Kellogg şi Fred Fleitz de la America First Policy Institute propune ca SUA să continue să consolideze apărarea Ucrainei, însă viitorul ajutor militar ar impune Kievului să participe la negocierile de pace cu Rusia, notează FT.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mbappe, prezentare de vis la Real Madrid: discursul său, preluat de presa mondială VIDEO

Mbappe, prezentare de vis la Real Madrid: discursul său, preluat de presa mondială VIDEO Atacantul francez Kylian Mbappe a spus, marţi, la prezentarea lui oficială...

Maia Sandu o felicită pe Roberta Metsola

Maia Sandu o felicită pe Roberta Metsola Președinta Republicii Moldova a adresat un mesaj de felicitare pentru Roberta Metsola, proaspăt realeasă în funcția de președintă a...

Diaconescu: Tentativa de asasinat are un rol signifiant în alegerile din SUA, dar nu determinant

Diaconescu: Tentativa de asasinat are un rol signifiant în alegerile din SUA, dar nu determinant Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, a vorbit, marți, la...

Rusia a amânat Jocurile Prieteniei

Rusia a amânat Jocurile Prieteniei Jocurile Mondiale ale Prieteniei, o alternativă lansată de Rusia la Jocurile Olimpice de la Paris, au fost amânate pentru 2025,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.