X

Orban îşi temperează retorica, dar rămâne constant în ceea ce priveşte cotele de refugiaţi

Decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) privind cotele obligatorii de refugiaţi în statele membre ale UE trebuie să fie luată în considerare, dar nu constituie un motiv pentru schimbarea politicii Ungariei în domeniul imigraţiei, a declarat vineri premierul ungar Viktor Orban, într-un interviu acordat vineri postului Radio Kossuth, transmit MTI şi Reuters, conform agerpres.

”Trebuie să luăm notă de această hotărâre întrucât nu putem eroda fundamentele Uniunii Europene – şi respectarea legii este baza UE -, dar în acelaşi timp decizia nu este un motiv pentru a ne schimba politica de respingere a migranţilor. Nu voi contribui niciodată la transformarea Ungariei într-o ţară de imigranţi”, a spus Orban.

”Am primit din partea alegătorilor ungari autorizaţia de a apăra cultura şi identitatea Ungariei. Adevărata bătălie abia acum începe, iar bătălia politică va fi necesară”, a continuat şeful executivului de la Budapesta.

Citeşte şi: Cutremur foarte puternic în largul coastelor Mexicului. Cinci oameni au murit – FOTO/VIDEO

În opinia sa, trebuie să se evite adoptarea oricărui mecanism permanent care ar înlocui schema de repartizare temporară a solicitanţilor de azil între ţările membre ale UE.

CJUE a respins miercuri plângerile formulate de Ungaria şi Slovacia pe tema politicii de imigraţie a UE, confirmând dreptul Bruxellesului de a obliga statele membre să preia solicitanţi de azil conform sistemului de cote.

Ungaria şi Slovacia au contestat legalitatea planului lansat în septembrie 2015 de Bruxelles pentru a ajuta Grecia şi Italia, supuse unei presiuni imense din partea valului mare de refugiaţi care fug de conflictele şi sărăcia din Orientul Mijlociu, Africa şi Asia.

Ungaria şi Slovacia fac parte din ţările care au votat împotriva cotelor obligatorii, la fel ca Republica Cehă şi România, dar ele au fost puse în minoritate de către alte state membre ale UE. Conform planului, Ungaria avea obligaţia de a primi, într-o primă fază, 1.294 de persoane (peste 2.300 la final) şi Slovacia circa 800 (peste 1.400 la final), însă până la 31 august Ungaria nu primise niciun solicitant de azil relocat, iar Slovacia doar 16.

Tags: Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE)migrantirefugiatiUngariaViktor Orban
Categorii: Diaspora