X

Orban nu a fost în sală când s-a votat începerea negocierilor de aderare la UE: ‘N-ai vrea să ieşi la o cafea?’

Orban nu a fost în sală când s-a votat începerea negocierilor de aderare la UE: ‘N-ai vrea să ieşi la o cafea?’

Premierul ungar, Viktor Orban, nu a participat la votul privind începerea negocierilor de aderare la UE cu Republica Moldova și Ucraina, care a avut loc în cadrul Summitului Consiliului European din 14 decembrie. Orban a părăsit sala pe 14 decembrie, înainte ca liderii europeni să supună votului subiectul, la sugestia cancelarului german, Olaf Scholz.

Citeşte şi: Cetățenii R.Moldova vor simți beneficiile integrării europene cu mult înainte de aderarea propriu-zisă

Premierul olandez, Mark Rutte, a vorbit despre ceea ce s-a întâmplat în timpul votului. Potrivit lui, Scholz i-a sugerat lui Orban „să bea o cafea în afara sălii” dacă nu vrea să voteze „Da”. În același timp, cancelarul german a precizat că acest lucru le va permite celor 26 de lideri europeni să aprobe deschiderea negocierilor de aderare cu Moldova și Ucraina cu unanimitatea necesară de voturi, în timp ce, dacă Orban rămânea în sală, ar fi putut vota împotrivă, transmite newsmaker.md.

„Am avut o discuție bună, dar la finalul conversației am simțit că va fi dificil să ajungem la un acord. Și atunci Scholz i-a sugerat lui Orban: „Ați considera că este posibil să luăm o decizie fără prezența dumneavoastră în sală? Regulile prevăd că poți face asta. Atunci va avea loc o decizie unanimă, doar că fără prezența Ungariei”. Și a ieșit”, a spus Rutte.

Orban nu a fost în sală când s-a votat începerea negocierilor de aderare la UE: ‘N-ai vrea să ieşi la o cafea?’

După vot, Viktor Orban a scris pe rețelele sociale că își menține opinia. „Aderarea Ucrainei la UE este o decizie proastă. Ungaria nu dorește să participe la această decizie proastă!”, se arată în mesajul publicat de premierul ungar.

Precizăm că, după decizia Consiliului European, lideri precum președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, șeful diplomației europene, Josep Borrell, președintele României, Klaus Iohannis, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, președintele Franței, Emmanuel Macron, dar și alții au felicitat Moldova și Ucraina.

Cu această ocazie, președinții Maia Sandu și Vladimir Zelenski au transmis mesaje de felicitare pe rețelele sociale pentru moldoveni și ucraineni. De asemenea, Sandu și Zelenski s-au felicitat reciproc pe platforma X, iar ulterior au avut o discuție telefonică.

Tags: Olaf ScholzViktor Orban
Categorii: Știrile zileiU.E.