X

Orban s-a săturat de ‘dinozaurii’ din Parlamentul European şi cere ‘sânge proaspăt’

Este nevoie de “sânge proaspăt” în Parlamentul European, a declarat vineri premierul ungar Viktor Orban, făcând referire la alegerile europene din luna mai a anului viitor, relatează MTI, potrivit agerpres.

“Văd la ei semnele unei oboseli de final de mandat”, dar vor fi noi europarlamentari după alegerile europene, iar “calitatea democraţiei va creşte”, a spus Orban la postul public de radio, Kossuth.

Citeşte şi: Sediul CNN din New York a fost evacuat

El a declarat că nicio democraţie nu este perfectă, deci nici cea din Ungaria, dar că democraţia de la Bruxelles este chiar mai departe de a fi perfectă.

Comentând o dispută recentă cu Guy Verhofstadt, liderul grupului Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE) din PE, el a spus că aceasta a evidenţiat diferenţa dintre democraţiile din vestul Europei şi cele din estul Europei.

“Ei au o democraţie instituţională obosită, iar când elita simte că este atacată, se ofensează. Noi nu am avut niciodată luxul de a nu fi atacaţi. Am fost parlamentar din 1990 şi sunt prim-ministru de 13 ani, şi mă trezesc în fiecare dimineaţă aşteptându-mă să fiu atacat”, a mai declarat Orban.

“Trebuie să supravieţuieşti fiecărui atac aici. Noi trebuie să luptăm ca nişte luptători de stradă, chiar şi pentru luarea celor mai bune decizii”, a adăugat el.

Citeşte şi: Conservatorii germani îşi aleg un nou lider în locul Angelei Merkel

Raportul Sargentini al PE privind statul de drept în Ungaria a fost un atac asupra ţării, iar “noi am răspuns cu cel puţin la fel de multă forţă, dacă nu mai multă”, deoarece guvernul nu trebuie să tolereze încercările de distrugere a reputaţiei şi onoarei Ungariei, a mai spus Orban.

Relaţiile dintre guvernul populist de dreapta din Ungaria, sub conducerea lui Viktor Orban, şi UE au fost tensionate încă de când blocul comunitar s-a confruntat cu un val de refugiaţi în 2015. Relaţiile s-au deteriorat şi mai mult după ce Parlamentul European a votat în septembrie în favoarea declanşării procesului de sancţiuni împotriva Ungariei pe tema statului de drept.

Tags: alegeriGuy VerhofstadtParlamentul EuropeanUngariaViktor Orban
Categorii: Diaspora