Orban: Ungaria nu va putea evita îmbolnăvirile pe scară largă

Publicat:

Epidemia de COVID-19 din Ungaria nu a ajuns la stadiul de îmbolnăviri în masă, însă va ajunge probabil în curând la astfel de dimensiuni, a declarat premierul Viktor Orban într-un interviu acordat vineri postului de radio Kossuth, preluat de MTI, potrivit agerpres. Obiectivul actual este încetinirea răspândirii coronavirusului care provoacă boala, astfel încât sistemul de sănătate să poată trata cazurile grave, a precizat el.

Conform specialiştilor, nu se poate evita apariţia unui număr mare de cazuri, dar evoluţia epidemiei poate fi încetinită, a arătat prim-ministrul. El a insistat că guvernul ungar a acţionat prompt la recomandările epidemiologilor şi a intervenit într-un stadiu incipient al epidemiei, însă modelele matematice arată că în cele din urmă COVID-19 se va distribui uniform în toată Europa.


Citeşte şi: Spania îşi ÎNCHIDE toate hotelurile

“Am organizat apărarea colectivă (…) comunitatea ungară este pregătită să se autoprotejeze. Avem un plan militar de apărare corespunzător”, a susţinut Orban. El a anunţat că şcolile şi anumite grădiniţe vor primi copiii ai căror părinţi nu pot rămâne acasă.

Conform datelor menţionate de şeful guvernului de la Budapesta, din cei 85 de pacienţi cu coronavirus din Ungaria, şase sunt în stare gravă, unul a decedat, iar şapte s-au vindecat. Se aşteaptă ca majoritatea celor care necesită terapie intensivă să fie bătrâni, dar virusul este periculos şi pentru copiii cu deficienţe ale sistemului imunitar.

Orban a apreciat că la situaţia din Italia s-a ajuns din cauza creşterii explozive a numărului de cazuri şi a colapsului sistemului de sănătate, însă Ungaria îşi măreşte în prezent capacitatea în ceea ce priveşte echipamentele şi personalul şi reduce rata pacienţilor care au nevoie de terapie intensivă. Autorităţile ungare au şi un plan pentru înlocuirea personalului medical care se îmbolnăveşte pe parcurs, a adăugat el.

Premierul a dat asigurări că nu există motive de îngrijorare privind lipsa echipamentelor, susţinând că rezervele Ungariei sunt suficiente pentru a face faţă ratei actuale de infectare, iar achiziţiile continuă. Măştile şi îmbrăcămintea de protecţie vor fi asigurate în primul rând pentru personalul medical, iar ulterior forţelor de securitate publică şi angajaţilor din administraţia publică.

Măştile se produc în Ungaria inclusiv în închisori şi se caută surse de aprovizionare cu materii prime.

“Nu adresăm rugăminţi (…) avem grijă de noi”, a mai susţinut prim-ministrul. Oficialităţile sunt la datorie, “oamenii noştri sunt la aeroporturile din Beijing şi Shanghai”, “s-a organizat apărarea colectivă”. Ministerul de externe se ocupă de cetăţeni ungari blocaţi în străinătate, frontierele sunt închise, coridoarele umanitare sunt pregătite, există suficienţi militari şi poliţişti şi se construieşte un spital de boli contagioase.

Citeşte şi: Donald Trump anulează summitul G7

În privinţa măsurilor economice, scopul declarat de Orban este asigurarea pierderii unui număr cât mai mic de locuri de muncă şi reangajarea cât mai rapidă a celor care intră în şomaj. Premierul a recunoscut că măsurile nu pot reuşi în toate cazurile, dar cei rămaşi fără serviciu vor beneficia de asistenţă; guvernul ajută firmele mici pentru a evita concedierile. De asemenea, decretele în sprijinul reducerii poverii creditelor personale vor asigura că “se va reface ceea ce s-a construit în ultimii zece ani”. Pentru taximetrişti, firmele de catering şi hoteluri se vor reduce taxele şi impozitele pe durata crizei, dar vor fi necesare şi alte măsuri.

Anual, în Ungaria se rambursează credite în valoare de 3600 de miliarde de forinţi (circa 10 miliarde de euro), a precizat Orban. Întrebat dacă băncile cooperează, el a răspuns: “După reacţiile lor, da”.

Premierul este îngrijorat pentru bătrâni, care vor fi cei mai afectaţi de o epidemie în masă, însă consideră că nu este necesar să li se impună reguli speciale. El le-a cerut celor în vârstă să stea acasă şi le-a reamintit că este răspunderea consiliilor locale să le acorde îngrijiri la domiciliu.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda Un irlandez de 33 de ani a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de...

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui Un bărbat de 45 de ani, originar din Republica Moldova, a fost găsit...

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg Nadal a pierdut în 2 seturi în finala cu Borges, scor 2-6,...

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul Statul Israel are capacitate de a rezista mai multor fronturi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.