Ordin regal suedez decernat membrilor legendarei trupe ABBA

Publicat:

Ordin regal suedez decernat membrilor legendarei trupe ABBA

Regele Suediei le-a oferit vineri membrilor legendarei trupe ABBA ordinul regal Vasa, o premieră în ultimii 50 de ani în această ţară nordică, informează AFP.

În cadrul unei ceremonii desfăşurate la Palatul Regal din Stockholm, regele Carl al XVI-lea Gustaf a înmânat distincţia celor patru membri ai formaţiei (Benny Andersson, Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus şi Anni-Frid Lyngstad), care s-au reunit – un eveniment rar – pentru această ocazie, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și: Preţurile mondiale la alimente au crescut în aprilie, pentru a doua lună la rând: Scumpiri la carne și cereale

Cunoscuţi pentru hituri internaţionale ca “Mamma Mia” (1975), “Dancing Queen” (1976) şi “The Winner Takes It All” (1980), cei patru artişti au fost premiaţi pentru “realizările lor remarcabile în muzica suedeză şi internaţională”.

În 1975, Suedia a decis să nu mai acorde acest ordin propriilor cetăţeni, considerându-l prea anacronic.

Parlamentul a restabilit practica în 2022.

Cu un stil unic şi melodii molipsitoare, cei patru membri ai ABBA (iniţialele lor) au personificat anii disco până la despărţirea lor în 1982.

Producţia lor prolifică, cu opt albume lansate în tot atâţia ani activi, şi accesibilitatea lor le-au conferit un loc special în panteonul muzicii suedeze.

Anul acesta se împlinesc 50 de ani de la victoria ABBA la concursul Eurovision din 1974 cu piesa “Waterloo”, care a deschis calea spre succesul internaţional al grupului.

Citește și: STUDIU/ În Republica Moldova, cel mai mult migrează persoanele de la 25 la 34 de ani. Ce spun experții

Ordinul Vasa a fost creat la 29 mai 1772 de către regele Gustaf al III-lea al Suediei pentru a recompensa persoanele care au adus servicii semnificative statului şi societăţii, în special în domeniile agriculturii, comerţului, metalurgiei şi artelor.

În total, 13 suedezi au fost recompensaţi pentru realizările lor în cadrul ceremoniei, inclusiv doi laureaţi ai premiului Nobel: geneticianul Svante Pääbo şi fiziciana franco-suedeză Anne L’Huillier.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Tablou Picasso original, găsit de un negustor de vechituri în pivnița unei case din Capri

Tablou Picasso original, găsit de un negustor de vechituri în pivnița unei case din Capri Experţii italieni susţin că pictura găsită de un negustor de...

Netflix, noutățile lunii octombrie. Top filme și seriale

Netflix, noutățile lunii octombrie. Top filme și seriale Netflix a pregătit pentru luna octombrie sezonul 2 din „The Diplomat”, un nou capitol din viaţa zbuciumată...

Muntele Everest crește în înălțime

Muntele Everest crește în înălțime Oamenii de știință au descoperit că muntele Everest, cel mai înalt din lume, crește în înălțime. Ei au încercat să...

Cum se mai ‘simte’ cafeaua noastră cea de toate zilele în 2024?

Cum se mai 'simte' cafeaua noastră cea de toate zilele în 2024? Pe 1 octombrie sărbătorim Ziua Mondială a Cafelei. E – la fel ca...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.