X

Ordinea mondială ‘este amenințată cum nu s-a mai văzut de la Războiul Rece’, susțin într-un editorial comun șefii CIA și MI6

Ordinea mondială ‘este amenințată cum nu s-a mai văzut de la Războiul Rece’, susțin într-un editorial comun șefii CIA și MI6

Ordinea mondială internațională este „amenințată într-un mod pe care nu l-am mai văzut de la Războiul Rece”, au avertizat șefii serviciilor de informații externe din Regatul Unit și SUA, transmite BBC.

Șefii MI6 și CIA au declarat, de asemenea, că ambele țări sunt unite în „rezistența față de o Rusie asertivă și față de războiul de agresiune al lui Putin în Ucraina”, potrivit stiripesurse.

Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

Într-un prim articol comun, Sir Richard Moore și William Burns au scris în Financial Times că au văzut războiul din Ucraina venind „și au putut avertiza comunitatea internațională”, în parte prin declasificarea secretelor pentru a ajuta Kievul.

Aceștia au mai afirmat că se lucrează pentru a „întrerupe campania nesăbuită de sabotaj” a Rusiei în Europa, pentru a promova dezescaladarea războiului dintre Israel și Gaza și pentru a combate terorismul în vederea contracarării renașterii Statului Islamic (SI).

În editorialul FT, aceștia au scris: „Nu există nicio îndoială că ordinea mondială internațională – sistemul echilibrat care a condus la pace și stabilitate relative și a asigurat creșterea nivelului de trai, oportunități și prosperitate – este amenințată într-un mod pe care nu l-am mai văzut de la Războiul Rece”.

„Combaterea cu succes a acestui risc” se află la baza relației speciale dintre Regatul Unit și SUA, au adăugat aceștia.

Citește și: Vladimir Zelenski: Ucraina are ”nevoie de o nouă energie” după doi ani şi jumătate de război cu Rusia

Una dintre „gama de amenințări fără precedent” cu care se confruntă ambele țări este războiul din Ucraina, care se află în al treilea an după invazia Rusiei în februarie 2022.

Sir Richard și Burns au declarat că „menținerea cursului este mai vitală ca oricând” atunci când vine vorba de sprijinirea Ucrainei, adăugând că președintele rus Vladimir Putin „nu va reuși”.

Conflictul a arătat modul în care tehnologia poate modifica cursul războiului și a evidențiat necesitatea de a ne „adapta, experimenta și inova”, au spus ei.

Tags: ordinea mondialăRichard MooreucrainaWilliam Burns
Externe