X

ORDINUL lui Putin ca răspuns la ultimul test balistic al SUA

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat vineri Ministerului Apărării din Rusia și altor agenții guvernamentale să analizeze urmările testului balistic efectuat de Statele Unite și să pregătească un răspuns similar, relatează Reuters, potrivit mediafax.

Vladimir Putin a transmis că Rusia nu poate ignora evenimentul și că dorința Statelor Unite de a amplasa sisteme de rachete în regiunea Asia-Pacific „afectează interesele de bază ale Rusiei”, având în vedere apropierea de granița sa.

Citeşte şi: Joko Widodo anunţă restabilirea ordinii în Papua de Vest

„După cum știți, noi nu am dorit, nu dorim și nu ne vom dori să ne implicăm într-o cursă a armelor costisitoare și distructivă”, a declarat Vladimir Putin.

Departamentul american al Apărării a anunţat luni, în contextul retragerii SUA din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), efectuarea unui test cu o rachetă ofensivă asemănătoare cu cele utilizate în sistemul antibalistic din România.

Testul a fost efectuat duminică (luni dimineaţă, ora României) în zona Insulei San Nicolas (California), situată în Oceanul Pacific. Racheta a atins ţinta stabilită, aflată la distanţa de peste 500 de kilometri.

Citeşte şi: Israelul a bombardat un depozit de arme din Irak

Testul nu ar fi putut fi efectuat dacă Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) ar fi fost în vigoare, dar preşedintele Donald Trump a decis retragerea Statelor Unite din acordul care interzicea sistemele balistice terestre cu raze cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri. Ca reacţie la decizia SUA, Rusia a hotărât, la rândul său, retragerea din Tratatul INF.

Tags: Donald TrumprusiaSUATratatul forţelor nucleare intermediare (INF)Vladimir Putin
Categorii: Știrile zilei