X

Curtea Supremă din Grecia ordonă lansarea unei investigaţii privind gestionarea fondurilor UE destinate crizei migranţilor din perioada 2015-2016

Curtea Supremă din Grecia a ordonat luni o investigaţie privind posibile abuzuri în gestionarea fondurilor europene acordate Greciei pentru a face faţă crizei migranţilor din perioada 2015-2016, după apariţia unor articole în presă pe această temă, relatează AFP, scrie Agerpres.

Ancheta, până acum ‘preliminară’, a fost încredinţată parchetului financiar, potrivit unei surse judiciare. Investigaţia a fost lansată ca urmare a publicării unor articole în presa opoziţiei de dreapta în care este denunţată gestionarea defectuoasă şi posibila deturnare de fonduri europene de către guvernul elen.

Citește și : Coaliţia guvernamentală din Estonia şi-a pierdut majoritatea în parlament

În 2015 şi 2016, Uniunea Europeană a deblocat fonduri pentru Grecia destinate să ajute ţara să facă faţă trecerii prin insulele sale din Marea Egee, aproape de coasta turcească, a unui milion de migranţi şi refugiaţi în drumul lor către Europa, majoritatea sirieni.

Acuzaţiile apărute în presă au fost parţial formulate de şeful Serviciului de primire şi de înregistrare a refugiaţilor, Andreas Iliopoulos. Într-un interviu acordat cotidianului de dreapta Fileleftheros, el a subliniat ‘ilegalităţile’ în gestionarea acestor fonduri.

Ministrul grec pentru migraţie, Dimitris Vitsas, a reacţionat solicitând demisia lui Iliopoulos. El a respins acuzaţiile ca fiind ‘false’.

Citește și : Franța: Sarkozy a pierdut un prim apel împotriva judecării lui într-un dosar de corupţie și trafic de influenţă

Potrivit ministrului, Grecia a primit fonduri de urgenţă în valoare de 570 de milioane de euro pentru a face faţă afluxului de migranţi: 68% au fost donate organizaţiilor internaţionale, precum Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi, şi ONG-urilor, restul mergând la statul grec, în special la Ministerul Apărării, însărcinat la acea vreme cu crearea a circa 40 de tabere pentru migranţi.

În cadrul bugetului european, Grecia dispune până în 2020 de 566 de milioane de euro pentru gestionarea migraţiei, dintre care 35% au fost deja alocaţi, potrivit ministrului Dimitris Vitsas.

Tags: abuzuriCurtea Supremăeuropagreciamarea egeemigrantiuniunea europeana
Categorii: Diaspora