X

Organisme de radio şi televiziune din Rusia părăsesc EBU în replică la excluderea acestei ţări de la Eurovision 2022

Ca reacţie la excluderea Rusiei de la concursul Eurovision 2022, mai multe organisme de radio şi televiziune din această ţară au anunţat că părăsesc Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU), organizatoarea acestei competiţii muzicale, a informat sâmbătă DPA, potrivit agerpres

Pervîi Kanal, holdingul media de stat VGTRK şi centrul de radio şi televiziune Ostankino au protestat împotriva acestei excluderi.

Citește și: Numeroase bănci ruseşti, excluse din sistemul de plăţi SWIFT

“Pervîi Kanal, VGTRK şi centrul de radio şi televiziune Ostankino îşi anunţă ieşirea din Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune ca răspuns la excluderea Rusiei de la participarea la concursul muzical Eurovision 2022, pe care o considerăm un sacrificiu politic nepotrivit la un for muzical care a subliniat întotdeauna statutul său apolitic”, au declarat acestea într-o declaraţie citată de agenţia de presă TASS.

În plus, această decizie nu a fost nici pe departe prima dată când EBU a intervenit politic în desfăşurarea Eurovision, au precizat cele trei organisme media.

Organismele de radio şi televiziune au amintit de melodia “1944”, cu care cântăreaţa ucraineană Jamala a câştigat concursul în 2016 – “un manifest politic deschis” -, dar şi excluderea Belarusului în 2021.

Citește și : Anonymous: Domnule Putin, te vei confrunta cu atacuri cibernetice fără precedent din toate colţurile lumii

“Acestea sunt doar două exemple dintr-un lung şir când organizatorii au folosit termenul ‘politică’ într-un mod tendenţios şi selectiv”, au subliniat acestea, adăugând că EBU a implementat dorinţa Uniunii Europene, chiar dacă majoritatea membrilor săi nu provin din state membre UE.

EBU îşi justificase decizia de vineri prin faptul că participarea Rusiei la Eurovision 2022, după invadarea Ucrainei joi de către trupele ruseşti, ar putea “discredita competiţia”.

Tags: EBUEurovisionradioteleviziuneVGTRK
Categorii: Diaspora